Tartu 2024 juhi Kuldar Leisi sõnul arutatakse lisaks maailmatasemel teatriproduktsioonile avalikult keerulisi kaasusi, kus segamini paisatakse majandus, seadused ja eetika. „Mis on õige, mis on vale, kes on süüdi – kus siis veel selle üle arutleda, kui mitte ülikoolilinnas Tartus, kus oma alusvundamendi saavad tuhanded majandus- ja juuratudengid igal aastal,“ märkis Leis.

Neljapäeval, 6. juunil kell 18 juhatavad lavastuse „Rahamaa“ esietenduse sisse rahvusvaheliselt tuntud rahapesu vastase võitluse tippekspert Vadim Kleiner ja uuriv ajakirjanik Holger Roonemaa. Vadim Kleiner on juhtival kohal Hermitage Capital Management’is, kus ta koostöös Bill Browderiga on aastaid aktiivselt tegelenud Putini ja Venemaa võimuorganite rahapesuskeemide avalikkuse ette toomisega.

Kleineri kogemusi globaalse ja eelkõige Putini ning Venemaa eliidi korruptsiooni paljastamisest kuuleb ka pikemas avalikus ettekandes rahapesu teemaõhtul, mis toimub reedel, 7. juunil kell 17.00–18.30 Kammivabriku klubihoones. Kleineri esinemise järel võtavad kuulajate ees kohad sisse Eesti Ekspressi uuriv ajakirjanik Martin Laine ja „Rahamaa“ teksti autor Mehis Pihla, kes vestlevad teemal, miks rahapesu on Eestis legaalne.

Mõlemad teemaõhtud on tasuta ja toimuvad Tartu Kammivabriku klubihoones. Kuulama ja kaasa mõtlema on oodatud kõik huvilised. Otseülekande 7. juuni teemaõhtust teeb ka Eesti Ekspress. Vadim Kleineri vestlus ja ettekanne toimuvad inglise keeles ja Martin Laine ning Mehis Pihla vestlus eesti keeles.

Etenduste sissejuhatused toimuvad ka 11. juunil, 15. juunil ning 18. juunil. Esinejad on rahapesu tõkestava iduettevõtte Salv kaasasutaja Taavi Tamkivi, Rahapesu Andmebüroo juht Matis Mäeker ning Tartu Ülikooli rahandusõppejõud Mark Kantšukov. Need sissejuhatused toimuvad Kammivabriku teatrisaalis algusega kell 18 sama päeva etenduse piletiga teatrikülastajatele.

Lavastuse „Rahamaa“ lisaprogrammi partnerid on Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024, Tartu Ülikooli majandusteaduskond ja Eesti Ekspress.