„Lavateos on puhastatud kõigest üleliigsest, kujutades seda habrast hetke, mis jääb koidu ja hämariku kohtumise vahele. Hetk, mis on eestlastele vägagi tuttav. Nii sai just Tartu Jaapanile väravaks Euroopasse,“ kirjeldas esietendust Tartu 2024 loovjuht Kati Torp.

Lavastaja Shiro Takatani sõnul kõneleb uusteos sellest, kuidas koidu ja hämariku ajal päike liigub ja valgus muutub, kuidas päikesevalgus puudutab maakera. „Sellel hetkel on võimalik tajuda, kuidas oleme väga tillukesed inimesed Maa sfääris. Soovisin seda hetke laval taasluua. Et valgus- ja heliallikas igapäevaselt liigub, on tavaline, kuid tahtsin näha, kuidas see mõjub laval. Nendest eksperimentidest ja katsetest lavateos kõneleb,“ avas meediakunstnik.

Tegu on esimese Shiro Takatani sooloartistina loodud etenduskunsti teosega pärast 2015. aasta tööd „ST/LL“. Sellega tähistatakse maailmakuulsa multidistsiplinaarse kunstikollektiivi Dumb Type 40. tegutsemise aastapäeva.

„On suur au olla osaline kaasprodutsentidena legendaarse kunstniku nagu Shiro Takatani ja oma ala tippude tipu, Dumb Type’i, uue lavaloo sünnile. „Tangenti“ voolavus, visuaalne täpsus, avarus ning tunnetatud massiivsus on tähelepanuväärsed,“ rääkis etenduse kaasprodutsent, Kanuti Gildi Saali juht Priit Raud.

Lavastusele on loonud muusika Jaapani legendaarne helilooja ja elektroonilise muusika pioneer Ryuichi Sakamoto. Helilooja liitus Shiro Takatani kutsel kunstikollektiiviga Dumb Type loetud aastad tagasi ja kellega koos nad lavastuse „Tangent“ loomeprotsessi alustasid, kuid kes möödunud aastal lahkus.

Meediakunstnik Shiro Takatani on kogunud etenduskunstide areenil tuntust uute võimaluste katsetajana. Ta on 1984. aastal tegevust alustanud legendaarse Jaapani kunstikollektiivi Dumb Type kaasasutaja ja tuumikliige. Kollektiivi Dumb Type teoseid on eksponeeritud ja esitatud mainekates paikades üle maailma, näiteks Tokyo Metropolitani fotograafiamuuseumis, Lyoni kaasaegse kunsti muuseumis, Pompidou keskuses ja New Yorgi moodsa kunsti muuseumis (MoMA). 2022. aastal esindas Dumb Type 59. Veneetsia biennaalil Jaapanit.

Lavateos valmis Kyoto ROHMi teatri, Kanuti Gildi SAALi ja Tartu 2024 koostöös.

Shiro Takatani ja kunstikollektiivi Dumb Type uue lavateose „Tangent“ kunstiline juht on Shiro Takatani, etendaja Miyu Hosoi, projektiliikmed Ken Furudate, Satoshi Hama, Miyu Hosoi, Koichi Shiraishi, Takuya Minami, alguskujundaja Yukiko Yoshimoto, lavajuht Nobuaki Oshika, muusika Ryuichi Sakamoto, kaasprodutsendid Kanuti Gildi SAAL ja Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024.

Maailmaesietendus oli 9. veebruaril Kyotos ROHMi teatris. Euroopa esietendust toimus Tartu 2024 põhiprogrammis 4. juunil ning seda saab näha veel 5. juunil Tartus Vanemuise teatris.