Tartu on selleks parim koht, sest linn koos kogukonnaga liigub vaikselt, aga järjekindlalt roheliste eesmärkide suunas. Tartu on jõudsalt investeerinud rohelisse infrastruktuuri: hea näitena saab välja tuua rattaringluse, mis koheselt omaks võeti. Linna toel tegutseb Paranduskelder. Juba seitsmendat aastat toimub siin ka keskkonnahoidliku suunaga Estonian Fashion Festival, kus kohalikud disainerid saavad oma jätkusuutlikke kollektsioone esitleda ning kogukond rohelise moega tutvuda.

Kuidas on lood Eesti moe jätkusuutlikkusega?

Moetööstus on maailmas üks suurimaid ja keskkonda saastavamaid tööstusharusid. Igal aastal toodetakse umbes 100 miljardit uut rõivast ja 85% sellest jõuab prügimäele. Lisaks on moetööstus ka suuruselt teine veetarbija: ainuüksi ühe t-särgi tootmiseks kulub 2700 liitrit vett, mis võrdub keskmise inimese 900 päeva joogiveekogusega.

Estonian Fashion Festival teab, et rõivaid on võimalik vastutustundlikult toota ja tarbida, ilma et kahjustuks tulevaste põlvkondade vajadused. Key Külaotsa juhtimisel, kes muuhulgas on ka ise taaskasutusel põhineva rõivadisainibrändi looja, on moefestival võtnud südameasjaks juhtida Eesti moekultuuri tootmist ja tarbimist aasta-aastalt aina jätkusuutlikumas suunas.

Keskkonnahoidlikud viisid on tegelikult Eesti moekunsti programmeeritud juba ammustest aegadest: paljudel on meeles ajad, kui midagi polnud saada ning kitsastes oludes tuli loominguliselt läheneda ja kõik kangajäägid ja vanad rõivad käiku lasta. Eesti disaineritel, võiks naljatlemisi öelda, on isegi keeruline mitte jätkusuutlik olla, kuna meie kangapoodides ongi peamiselt saada vaid suurtootmiste kangajääke ja tänast majanduslikku olukorda silmas pidades ei tooda disainerid lattu tooteid seisma, vaid toimitakse pigem tellimuspõhise mudeli alusel. Ka sotsiaalse jätkusuutlikkuse vaatest on Eesti disainerite jaoks tavaline kasutada kohalikku tööjõudu, maksta töö eest õiglast tasu ning pakkuda häid töötingimusi.

Teine probleem, millega disainerid silmitsi seisavad on viis, kuidas jätkusuutlikkusest rääkida, ilma et tekiks rohepesu süüdistust. Tuleb lahti lasta suurtest kõlavatest roheloosungitest ning rääkida ausalt ja läbipaistvalt, mis on konkreetsed tegevused, mida disainer täna parema tuleviku nimel teeb. Mitte selleks, et võita klientide usaldust, vaid et tõsta laiemat teadlikkust.

Kollektsiooni „“Tand´m““ autor Janika Sollmann värvib kangaid loodusvärvide ja taimedega.

Parim läheb Kopenhaageni moenädalale – maailma tippudelt inspiratsiooni koguma

Estonian Fashion Festival, mis toimub 6.-9 juunil, on võtnud missiooniks aidata Eesti disaineritel muutuda aina keskkonnahoidlikumaks. Disainerite jaoks võrdub festivalil osalemine kiirendiga, kus väljavalitud moeloojaid koolitatakse, turundatakse ja kõige lõpuks korraldatakse neile professionaalne moeetendus. Sel aastal valitakse festivalil välja kõige jätkusuutlikum Eesti disainer, kes lennutatakse Kopenhaageni moenädalale, mis on rohelise moe lipulaevaks Euroopas,kuhu kogunevad oma valdkonna vaieldamatud tipud maailmas.

Seitsmendat aastat toimuv festival on muutnud noorusliku ja innovaatilise Tartu linna Rohelise moe pealinnaks, kuhu igal aastal tuleb kokku rahvusvaheline jätkusuutliku moedisaini kogukond. Terve nädala vältel on külastajatel võimalik osa saada mitmekesisest programmist, mille tippsündmusteks on kolm erinäolist moeetendust: kunstisugemetega Mood-Performance-Tants, eri kehatüüpidele ja kantavale moele keskendunud Antoniuse moeetendus ning traditsioonilist käsitööd edendav OmaMood. Moeetendustel võib näha vaimsele tervisele tähelepanu pööravaid kollektsioone, niidijääkidest vormitud kangaid, vanadest auto turvapatjadest ülerõivaid ning taimetrükis loodud sooneutraalseid riideid.

Festivali põhiprogrammi kuuluv seminar Greenery toob 8. juunil Tartusse kokku rahvusvahelised ja kohalikud eksperdid, eesmärgiga tõsta tarbijate moealast teadlikkust. Lisaks toimub valdkonna professionaalidele suunatud Showroom, taas saab näha MoeKunstiKino, osaleda töötubades ja vaadata näituseid. Lisaks noortele moedisaineritele, näeb festivalil Tanel Veenre, Ülle Pohjanheimo, Oksana Tanditi, Kriss Sooniku ja Hannes Rüütli kollektsioone.

Tere tulemast Tartusse, Rohelise moe pealinna!

Estonian Fashion Festival kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi.

Jaga
Kommentaarid