Uued täidesaatvad meetmed keelavad illegaalselt piiri ületavatel migrantidel varjupaika taotleda kui päevakünnis on täidetud, vahendab CNN. Kui varjupaigataotlejad ei sobi teatud erandlike juhtude alla, siis suunatakse nad Mehhikosse või saadetakse tagasi oma päritoluriiki.

Sisejulgeolekuameti sõnul leidsid piirivalvurid esmaspäeval umbes 3500 ebaseaduslikult piiri ületanud migranti, mis ületab meetmete jõustumiseks vajalikku künnist. Valge Maja teatel jõustuvad uued meetmed südaööl.

USA-Mehhiko piiril on viimasel ajal arreteeritud iga päev veidi alla 4000 migrandi. USA lõunapiiri ületavate inimeste arv on olnud Bideni administratsiooni jaoks pidevaks väljakutseks, kuna ametnikud maadlevad rekordilise rändega.

Meetmeid saab vastavalt vajadusele rakendada ja tühistada. Administratsiooni kõrgemate ametnike sõnul tühistatakse meetmed, kui piiri soovib ületada päevas vähem kui 1500 inimest.

Erandlikud juhud on saatjata lapsed, inimkaubanduse ohvrid, äge meditsiiniline hädaolukord ja vahetu oht elule ning turvalisusele.

Kriitikud on pidanud neid meetmeid sarnaseks Trumpi ametiajal vastu võetud sammudega.

Üks ametnik kaitses teisipäeval oma sõnavõtus Bideni plaani: „Trumpi administratsioon ründas peaaegu kõiki immigratsioonisüsteemi tahke ja tegi seda häbiväärsel ja ebainimlikul viisil.“

Ta lisas, et meetmed ei keela inimesi nende usutunnistuse alusel ega eralda lapsi nende emadest. Samuti on kehtestatud humanitaarerandid, mida Trumpi administratsiooni meetmed ei hõlmanud.