Viimaste päevade jooksul saatis Põhja-Korea Lõuna-Koreasse õhupalle, mille sees oli sõnnikut, sigaretikonisid, riidejääke ja vabapaberit. Põhja-Korea teatas pühapäeval, et peatab õhupallikampaania, kuid samm oli Lõuna-Koreale juba palju pahameelt tekitanud.

Teisipäeval kiitsid Lõuna-Korea valitsuskabineti nõukogu ja president Yoon Suk-yeol heaks ettepaneku peatada 2018. aastal Põhja-Koreaga sõlmitud kokkuleppe sõjaliste pingete maandamiseks.

Lõuna-Korea poliitika asekaitseminister Cho Chang-rae ütles ajakirjanikele, et Lõuna-Korea kasutab kõiki olemasolevaid meetmeid, et kaitsta avalikkust Põhja-Korea provokatsioonide eest.

„Vastutus selle olukorra eest lasub ainult Põhja-Koreal. Kui Põhja-Korea käivitab täiendavaid provokatsioone, karistab meie sõjavägi koos Lõuna-Korea-USA kindla kaitsepositsiooniga Põhja-Koread kiiresti, jõuliselt ja lõpuni,“ ütles Cho.

Sõjaline kokkulepe nõudis kahelt riigilt igasuguse vaenutegevuse lõpetamist piirialadel, sealhulgas tulistamisõppused, õhuõppused ja psühholoogiline sõda.

Kokkuleppe tulevik oli juba mõnda aega küsimärgi all, kuna mõlemad riigid astusid seda rikkuvaid samme. Põhja-Korea on ka varem öelnud, et ei pea enam 2018. aasta lepingust kinni.