Abyar tapeti Aleppo lähistel toimunud õhurünnakus, mille sooritasid arvatavasti Iisraeli õhujõud.

Tegu on teadaolevalt esimese Iisraeli tegevuse tõttu hukkunud Iraani kodanikuga pärast aprilli, kui Iisrael tappis Süürias Iraani kindrali Mohammad Reza Zahedi ja tema asetäitja Mohammad Hadi Hajriahimi ning veel vähemalt viis Iraani ohvitseri. Pärast seda vahetasid kaks riiki omavahel raketilööke ja lugesid olukorra lõpetatuks. Iraan hoiatas siis, et vastab järgmistele Iisraeli rünnakutele veel karmimalt.

USA leht New York Times vahendab arvamust, et kuna vahepeal hukkus lennuõnnetuses Iraani president Ebrahim Raisi, on Iraani ladvik hõivatud uue riigipea valimisega ning kiire kättemaks Iisraelile tundub praegu ebatõenäoline. Iraani presidendivalimised toimuvad 28. juunil.

Hukkunud kindral Abyar kuulus Iraani kaardiväe asümmeetrilise sõjaga tegelevasse harusse, mida nimetatakse Qudsi ehk Jeruusalemma korpuseks. Abyar abistas Süüria valitsust alates 2012. aastast kodusõja pidamises. Uudisteagentuuri Tasnim teatel sai enne praegust rünnakut nädalavahetusel Aleppo lähistel toimunud Iisraeli õhulöökides surma 17 Iraani toetatud võitlejat, kelle seas oli Iraagi, Süüria ja Liibanoni kodanikke.

Esmaspäeval viibis Liibanonis visiidil Iraani välisministri kohusetäitja Ali Bagheri, kelle eelkäija Hossein Amir-Abdollahian hukkus koos presidendiga 19. mai kopteriõnnetuses. Bagheri süüdistas Beirutis antud pressikonverentsil Iisraeli destabiliseerivas tegevuses, kuid ei maininud Abyari surma.