„Arvestades tõenäolist Venemaa küberrünnakut Poola pressiagentuuri vastu ja desinformatsiooni avaldamist väidetava mobilisatsiooni kohta Poolas, on ABW (sisejulgeolekuamet) ja digiministeerium võtnud kiireid meetmeid,“ ütles julgeolekuteenistuste pressiesindaja Jacek Dobrzyński sotsiaalmeediaplatvormil X, vahendab Euractiv.

Valeuudis avaldati reedel, kuid Poola pressiagentuur kustutas selle paari minuti jooksul ja lisas, et „teksti allikas ei ole Poola pressiagentuur“. Seejärel ilmus artikkel teist korda, ka see kustutati. Agentuur teatas, et „uurib valeloo ilmumise asjaolusid“.

Artiklis väideti, et peaminister Donald Tusk oli öelnud, et Poola kuulutab 1. juulil välja osalise sõjalise mobilisatsiooni ja kõik väljakutsutud saadetakse Ukrainasse.

Tekstis oli mitu märki, mis viitasid võltsingule, sealhulgas tsitaatide puudumine, täpse allika puudumine, paljusõnaline kirjutamisstiil ja ajakirjaniku initsiaalide puudumine.

Tusk kirjeldas küberrünnakut osana Venemaa katsetest destabiliseerida Euroopa Liitu Euroopa Parlamendi valimiste eel.

„Üha selgemaks saab, kui olulised need valimised meie jaoks on,“ ütles Tusk sotsiaalmeediaplatvormil X.

Tusk on varasemalt teatanud, et Poolas on viimastel kuudel tehtud mitmeid destabiliseerimiskatseid. Samuti pole Poola esimene riik, mille uudisteagentuuri on hiljuti häkitud. Aprillis rünnati Tšehhi avaliku uudisteagentuuri CTK ja avaldati kaks võltsitud teksti, milles väideti, et Tšehhi luureteenistus on takistanud rünnakut Slovakkia valitud presidendi Peter Pellegrini vastu. Juhtum on uurimisel.

Jaga
Kommentaarid