„Täna on meil oluline tulemus: veel 75 meie inimest on naasnud Ukrainasse,“ teatas Zelenskõi. Ta lisas, et Ukraina on vahet pidamata töötanud sõjavangide vabastamise nimel, vahendab Kyiv Post.

Presidendi sõnul on vabastatud vangide hulgas 71 Ukraina sõdurit ja neli tsiviilisikut.

Venemaa kaitseministeerium teatas, et läbirääkimiste tulemusena saadeti tagasi 75 Vene kaitseväelast ning vastutasuks anti üle 75 Ukraina relvajõudude sõjavangi.

„Araabia Ühendemiraadid andsid humanitaarabi Vene sõjaväelaste vangistusest naasmisel,“ kirjutati ministeeriumi avalduses.

Araabia Ühendemiraatidel oli suur roll sõjavangide vahetamise kokkuleppeni jõudmisel, ütles Ukraina sõjaväeluure pressiesindaja Andri Jusov Kyiv Postile, lisades, et Ukraina on väga tänulik „AÜE aktiivse vahendajarolli eest“. AÜE on ka varasemalt aidanud sõjavangide vahetamise korraldamisega.

Vahetuspaigas viibisid Ukraina inimõiguste voliniku Dmõtro Lubinetsi büroo töötajad. Lubinetsi sõnul olid kõik üle pika aja oma lähedaste hääli kuulnud sõdurid emotsioonidest tulvil. Ta märkis, et ka pered olid emotsionaalsed, kuna mõned polnud oma lähedastest pärast Vene sissetungi algust midagi kuulnud.

Alates Venemaa täiemahulise sissetungi algusest Ukrainasse on toimunud mitmeid sõjavangide vahetusi, kuid viimase aasta jooksul on Kreml vahetuste protsessi oluliselt keerulisemaks muutnud.

Jaga
Kommentaarid