Ülemöödunud aastal viidi Aafrikast välja üle 435 tonni kulda, mis on väärt üle 27,67 miljardi euro ehk 30 miljardi dollari, selgus Šveitsi abiorganisatsiooni Swissaid neljapäeval avaldatud raportist. Kullaveo peamised sihtkohad olid Araabia Ühendemiraadid, Türgi ja Šveits.

Raporti hinnangu järgi jäi deklameerimata 32–41% Aafrikas toodetud kulda.

Aruande autorite sõnul tahavad nad muuta Aafrika kullaga kauplemine läbipaistvamaks ning survestada tootmise osalisi, kullatarned muudetaks jälgitavaks ja tarneahelad moodustataks vastutustundlikumalt, vahendab Associated Press. „Loodame, et see parandab kohalike elanike elutingimusi ja kaevurite töötingimusi kogu Aafrikas,“ sõnas raporti üks autoreid Yvan Schulz.

Raporti järgi oli salakaubaveo peamine sihtkoht AÜE, kuhu jõudis umbes 405 tonni Aafrikast pärit deklareerimata toodangut. Võrreldes 2020. aastaga on Aafrikast AÜE-sse salakaubana viidud kulla hulk kasvanud. Kümne aasta jooksul (2012–2022) on sinna toimetatud kokku 2569 tonni kulda, mille väärtus on umbes 106 miljardit eurot ehk 115 miljardit dollarit.

Šveits importis 2022. aastal Aafrikast umbes 21 tonni deklareerimata kulda, kuid raporti järgi võib tegelik kogus olla palju suurem, kui võtta arvesse Aafrikast kolmandate riikide kaudu imporditud kulda.

2022. aastal oli Aafrika suurim kullatootja Ghana, järgnesid Mali ja Lõuna-Aafrika vabariik.