Peaminister Robert Golob ütles, et tema valitsus edastas parlamendile ettepaneku tunnustada Palestiina riiki, vahendab Associated Press. Golobi sõnul peaks kogu maailm tegutsema rahu saavutamise nimel. „Rahu saavutamiseks on tarvis kahe riigi lahendust,“ lisas ta.

„Otsus ei ole suunatud kellegi, isegi mitte Iisraeli vastu, kuid see on rahusõnum,“ rõhutas Golob.

Iisraeli välisminister Israel Katz loodab, et Sloveenia parlament lükkab valitsuse otsuse tagasi. „Sloveenia valitsuse otsus soovitada Sloveenia parlamendil tunnustada Palestiina riiki premeerib Hamasi mõrvade, vägistamise, kehade moonutamise ja imikute peade maharaiumise eest ning tugevdab Iraani kurjuse telge, kahjustades samal ajal sloveenia ja iisraeli rahva lähedast sõprust,“ sõnas ta.

Parlament võiks koguneda juba järgmisel nädalal. Palestiina riigi tunnustamise jõustumiseks on vaja parlamendi heakskiitu, kuid Golobi juhitud liberaalsel koalitsioonil on 90-liikmelises parlamendis enamus.

Selle sammuga oleks Sloveenia kümnes Euroopa Liidu liikmesriik, kes tunnustab Palestiina riiki. Eelmisel nädala tunnustas Palestiina riiki ka Norra, mis ei kuulu Euroopa Liitu.