Delfi käsutuses olevad dokumendid näitavad, et riigireetmise afääris erakonna Koos poliitiku Aivo Petersoniga kohtu all olev Andrei Andronov on saanud rahalist abi olulisest Kremli fondist, mida delegeerivad Venemaa luureorganitega seotud isikud.

Kas Andronovi advokaati ennast tema töötasu hämar päritolu ei häiri? „Kahjuks ei saa kommenteerida tasu maksmist seoses lepingute konfidentsiaalsusega,“ vastas Andronovi kaitsja vandeadvokaat Urmas Simon. „Isegi kui see raha tuleks Venemaalt, siis see oleks ju ainult hea, sest seda vähem jääb Venemaal raha sõdimiseks,“ arutles ta.

Viimase kümnendi vältel on Venemaa riiklik kaasmaalaste õiguskaitse- ja toetusfond rahastanud Eestis Kremli huvisid, tehes rahasüste siinsetele propagandaportaalidele ja protestiaktsioone korraldavatele mõjuagentidele. Pika nimetusega fondi taga peitub usin Venemaa luuresidemetega võrgustik.

Õiguskaitse- ja toetusfondist pärit dokumendid kinnitavad, et fond leidis võimalused kõrvale põigelda mullu suvel selle vastu kehtestatud Euroopa Liidu sanktsioonidest. Seejuures on fondi rahaga toetatud ka kurikuulsat FSB palgamõrvarit ning Venemaa kaitsejõudude huvides tegutsenud relvaärimeest.

Oma noosi on saanud hiljaaegu mitu Eesti mõjuagenti.