„Kalevil oli asjadest selge arusaam ja alati oma arvamus, mille ta ka julgelt välja ütles. Minul oli tema suhtes sügav lugupidamine,“ märkis ta.

Kalev Kallo (6.12.1948–30.05.2024) oli Keskerakonna asutajaliige, minister, Tallinna linnavolikogu esimees, Tallinna abilinnapea ja mitmes koosseisus riigikogu liige.

Avalikkus tunneb Kalev Kallot pigem tema ja Tallinna linnavalitsusega seotud korruptsioonijuhtumite tõttu. Hiljem nn Savisaare protsessiks nimetatud menetlus algas 2015. aastal kahtlustusega korruptsioonis, rahapesus ja Keskerakonna ebaseaduslikus rahastamises. Kohtu all olid kaheksa inimest, sh Kalev Kallo, ja Keskerakond juriidilise isikuna. Kalev Kallo mõisteti 2020. aasta süüdi altkäemaksu vahendamises, samuti altkäemaksu andmisele ja võtmisele ning Keskerakonna ebaseaduslikule rahastamisele kaasaaitamises. Teda karistati pooleteistaastase vangistusega tingimisi kaheaastase katseajaga.

Kallo kui riigikogu liikme volitused lõppesid süüdimõistva kohtuotsuse jõustudes.

Kalev Kallo sõprade ja võitluskaaslaste kirjeldust mööda oli Kallo töökas, kohusetundlik, nõudlik ja hea huumorimeelega. „Kalevit usaldatakse. Tal on kaks väga väärt iseloomujoont – kohusetundlikkus ja nõudlikkus. Ta on nõudlik kõigepealt iseenda vastu. Just see võimaldab Kalevil ka teistelt tahta ülesannete kiiret ja täpset täitmist. Kalev tõstab häält haruharva. Tavaliselt saab ta hakkama mõne humoorika ütlemisega või sarkastilise märkusega. Olen ise kogenud – see ajab asja tunduvalt tõhusamalt jutti,“ kirjeldas sõber Toivo Tootsen Kalev Kallot 2017. aastal Kesknädalas ilmunud juubeliõnnitluses.

Uudis on täiendamisel!

Konkreetse ütlemisega mees, kel kohusetundest puudu ei jäänud

Endistel prominentsetel keskerakondlastel on Kallo meenutuseks üht-teist ütelda.

Nüüdne sotsiaaldemokraat Jaak Aab meenutas Kallot kui tublit töötegijat.

„Ta oli väga kohusetundlik ja järjepidev ning suutis inimesed tööle panna – kui ta oli linnavolikogu esimees, siis komisjonid töötasid korralikult,“ vaatas Aab möödanikku. „Lisaks oma järjekindlusele suutis ta ka inimesi veenda ja motiveerida.“

Endine tsentristide juht (nüüd Isamaasse kuuluv) Jüri Ratas jääb Kallot mäletama kui otsekohest meest.

„Kalev oli sellise konkreetse ütlemisega erakonna juhatuse koosolekutel,“ sõnas Ratas ning nentis, et tema seisukohtade väljendamise tõttu ei olnud neil viimastel aastatel Keskerakonnas erilist ühisosa. „Olime temaga viimastel aastatel poliitilises võtmes eri pooltel, kuid see ei tähenda, et poleks suutnud suhelda.“

Ratas väljendas oma sügavat kaastunnet Kallo lähedastele.

Jaga
Kommentaarid