6. juunil kogunevad maailma liidrid, et tähistada Normandia dessandi 80. aastapäeva. Osalejate hulgas on Ühendkuningriigi kuningas Charles III, Saksamaa kantsler Olaf Scholz, USA president Joe Biden ja võimalik, et kohale sõidab ka Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.

Eeldatavasti teatab Macron sellel päeval plaanist saata Ukrainasse Prantsusmaa sõdureid, teatas FT. Macroni ettepanek hõlmab arvatavasti kümneid või sadu instruktoreid, kes koolitaksid Ukraina sõdureid demineerima või sõjavarustust parandama ja hooldama.

Ukraina relvajõudude ülemjuhataja Oleksandr Sõrskõi teatas esmaspäeval, et ta on allkirjastanud dokumendid, mis võimaldavad esimestel Prantsuse instruktoritel peagi külastada Ukraina väljaõppekeskusi. Ukraina kaitseministeerium lükkas Sõrskõi öeldu hiljem tagasi. Nad selgitasid, et Kiiev „vestleb endiselt Prantsusmaaga“ instruktorite üle.

8. juunil on Macroni plaanis ka võõrustada president Bidenit. Prantsusmaa ja USA president arutavad pikaajalist abi Ukrainale, öeldi Prantsusmaa avalduses, vahendab Politico.

„Meie tihe koordineerimine rahvusvaheliste kriiside alal aitab ette valmistada järgmisi rahvusvahelisi sündmusi, sealhulgas juunis toimuvat G7 tippkohtumist Baris ja NATO tippkohtumist juulis Washingtonis,“ kirjutati avalduses. Biden ja Macron peaksid arutama ka majanduse-, kosmose-, kliima- ja tuumaküsimusi.

Jaga
Kommentaarid