Seadusega soovitakse tühistada pooleliolevad kohtumenetlused Kataloonia separatistide ebaõnnestunud iseseisvuspüüdluste eest, vahendab BBC.

Eelnõu pälvis parlamendis napi poolehoiu - selle poolt hääletas 177 ja vastu 172 parlamendiliiget. Seadusandlust toetasid Hispaania vasakpoolne koalitsioonivalitsus, kaks Kataloonia separatistlikku parteid ja teised väiksemad parteid.

Parlament arutas seadust viimased kuus kuud ja selle esitas peaminister Pedro Sáncheze Sotsialistlik Partei (PSOE). Opositsioon on peaministrit süüdistanud selles, et ta kasutab seadust puhtalt toetuse tagamiseks, et oma valitsust koos hoida.

Nüüd on kohtunikel seaduse rakendamiseks aega kaks kuud. Seadust võidakse endiselt esitada juriidilistele kaebustele, kuid eeldatavasti ei takista need selle rakendamist.

Arvatavasti saab amnestiaseaduse vastuvõtmisest kasu ligi 400 inimest, kelle suhtes on esitatud kaebus alates 2011. aasta novembrist, sealhulgas paljud, kes osalesid 2017. aastal ebaseaduslikuks peetud iseseisvusreferendumi korraldamisel. Lisaks on seadus kasulik politseinikele, keda süüdistatakse valijate ründamises rahvahääletuse ajal.

Kõige tuntum abisaaja on Carles Puigdemont, Kataloonia endine president, kes juhtis 2017. aasta iseseisvuspüüdlusi. Hiljem põgenes ta Belgiasse, riigist lahkusid ka mitmed teised iseseisvusmeelsed poliitikud.