Ungari välisministri Péter Szijjártó sõnul on nende seisukoht järgmine: mida vähem sanktsioone, seda rohkem koostööd, vahendas Raadio Vaba Euroopa (RFE). Minskis kohtus ta Valgevene välisministri Sjargei Aleinikuga.

Kohtumisel allkirjastati Valgevene ja Ungari tuumaenergiaalase koostöö leping, mis näeb ette personali koolitamist ja radioaktiivsete jäätmete käitlemist.

„Täna siin allkirjastatud tuumaenergiaalase koostöö leping on suure tähendusega, sest võimaldab meil kasutada Valgevene omandatud kogemusi sarnase tehnoloogiaga reaktorite ehitamisel,“ ütles Szijjártó, kuid ei täpsustanud kokkuleppe sisu.

Lisaks EL-i sanktsioonidele on Valgevene ka diplomaatilises isolatsioonis. Euractive’i teatel on Szijjártó esimene EL-i riigi kõrge ametnik, kes külastas Minskit pärast seda, kui lääs sellele pärast 2020. aasta presidendivalimisi ulatuslikud sanktsioonid kehtestas.

EL ei tunnusta Valgevene 2020. aasta 8. augusti presidendivalimiste tulemusi, sest ei toimunud vabu valimisi.

RFE teatel teeb Ungari Venemaaga koostööd, et lisada oma Paksi tuumarajatisele uus reaktor, mis peaks tööle hakkama kümnendi lõpus. Ka Valgevenes on Venemaa rajatud tuumajaam.

Ungarist saab pooleks aastaks EL-i eesistuja selle aasta 1. juulil.