Konkreetsemalt süüdistati neid mitteametlike eelvalimiste korraldamises, et demokraatia toetajad saaksid hääletada kohaliku omavalitsuskogu valimistel ühtsete kandidaatide poolt.

Hiina keskvõimu kontrollitud kohus leidis, et kui süüaluste plaan oleks õnnestunud ja nad oleksid võitnud enamuse, oleksid nad saanud oma demokraatlikku võimu kasutama hakata ning õõnestada keskvõimu toetatud Hongkongi juhi Carrie Lami võimu. „Isikud oli teatanud, et nad kasutaksid seadusandliku kogu volitusi [vastavalt omavalitsust reguleerivale seadusele] Hongkongi eelarve vetostamiseks,“ taunis kohus.

14 süüalust mõisteti ametlikult süüdi riigivõimu õõnestamises. Keskvõimu poolt läbi surutud ja rahvarahutused tekitanud Hongkongi alusseadus käsitles nii julgeolekut kui halduskorda ning allutas Hongkongi kindlamalt Pekingi kontrollile. Seal oli aga ka säte, mille järgi Hongkongi juht oleks olnud sunnitud tagasi astuma, kui omavalitsuskogu eelarvet vastu ei suuda võtta. Aktivistid plaanisid seda seaduslikku võimalust kasutada. Selline demokraatia oleks kohtu arvates olnud omavalitsuse töö „tõsine segamine ja õõnestamine“.

Lõpuks lükati valimised edasi ja ligi 50 kandidaati ja aktivisti sai kriminaalsüüdistuse. Carrie Lami valitsus põhjendas edasilükkamist pandeemiaga.