Poola piir Valgevenega on olnud tugevalt kontrollitud seoses 2021. aastal alanud migrandivooga, kui Venemaa lähedane liitlane Minsk avas Lähis-Idas reisibürood, mis pakkusid uut mitteametlikku marsruuti Euroopasse. Euroopa Liidu sõnul astus Valgevene selle sammu kriisi tekitamiseks.

Teisipäeval jäi Poola sõdur eluohtlikku seisundisse pärast pussitamiskatset läbi piiril oleva aia.

„Meile soovitati võimalusel kiiresti taastada 200-meetrine puhvertsoon selles piirkonnas. Oleme valmis sellise otsuse vastu võtma järgmise nädala alguses,“ ütles Tusk pressikonverentsil.

Poola piirivalve on teatanud, et ebaseaduslike piiriületajate arv on viimastel nädalatel kasvanud ja on toimunud ka mitu vägivallajuhtumit.

„Me ei tegele siin ühegi asüülitaotlejaga, meil on mitmel tasandil tegemist koordineeritud ja väga ettevaatliku operatsiooniga Poola piiri murdmiseks ja riigi destabiliseerimiseks,“ sõnas Tusk.

Lisaks teatas Tusk hiljuti, et Poola kulutab piiri täiendavaks kindlustamiseks umbes 10 miljardit zlotti (2,35 miljardit eurot).

Puhvertsooni kehtestas algselt 2021. aastal eelmine Õiguse ja Õigluse (PiS) valitsus. Sel ajal kritiseerisid sammu inimõiguste kaitsjad ja Tuski enda Kodanike Koalitsioon (KO). Nende sõnul takistas see abitöötajate jõupingutusi piirile lõksu jäänud migrantide abistamiseks.