Nimelt lennutasid nad naabrite juurde 90 suurt õhupalli, mille sees olid propagandalehed ja prügi, vahendab BBC.

Need maandusid piiripiirkondade asulates. Seepeale hoiatas Lõuna-Korea sõjavägi, et kohalikud ei puudutaks mainitud õhupalle, kuna need sisaldavad räpast pürgi. Õhupallid leiti Gyeonggi ja Gangwoni provintsides.

Praeguses praktikas pole mitte midagi uut. Taolist propaganda levitamise meetodit on mõlemad pooled kasutanud alates Korea sõjast 1950ndatel. Praegune juhtum on Põhja-Korea võimude sõnutsi vastureaktsioon just lõunanaabrite propagandale.

Ühed Lõuna-Korea aktivistid teatasid mõni aeg tagasi, et nemad saatsid üle piiri õhupallid, mille sees olid näiteks kohalikud maiustused ning USB-pulgad. Viimaste peal oli popmuusika.

Kuuldavasti Põhja-Korea õhupallides midagi nõnda leebet polnud. Räpase prahi all peetakse silmas inimeste väljaheiteid, mulda ning kulunud patareisid.

Et nn õhupallisõda piirata on Lõuna-Koreas isegi vastu võetud seadus, mis keelab lendlehtede Põhja-Koreasse teele saatmise. Samas on inimõiguslased vastuseks öelnud, et see piirab inimeste õigusi ja sõnavabadust.

Mis puutub Põhja-Koreasse, siis nende propagandameetmed on võtnud viimasel ajal kummalise mõõtme. Lisaks õhupallidele ületas rahvusvaheliselt uudisekünnise seegi, et diktaator Kim Jong Uni ülistavast laulust sai TikTokis hitt. Näiteks nimetatakse juhti laulus „sõbralikuks isaks“ ja „suurepäraseks juhiks“. Lisaks kutsutakse laulus üles Kimi üle hooplema.

Diktaatorit ja tema perekonda ülistavad laulud on mõeldud kohalikele. Sageli käib selliste lauludega kaasas mõni tants ja neid mängitakse kõlaritest avalikel väljakutel. Antud pala aga hakkas levima just mainitud sotsiaalmeediaplatvormil.