Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kutsus USA president Joe Bidenit üles osalema juuni keskel Šveitsis toimuval rahutippkohtumisel.

Zelenskõi ütles, et tema peamise liitlase võimalikku eemalolekut „aplodeeriks Putin isiklikult ja see oleks püstijalu aplaus“.

Vene väed on viimastel nädalatel edusamme teinud ja president Zelenskõi vajab tippkohtumist näitamaks, et maailm on endiselt Ukraina poolel. Washington ütleb, et toetab kohtumist, kuid ei ole veel kinnitanud kõrgetasemelise delegatsiooni osalust.

Samuti ei võta kohtumisest osa Venemaa, kes on süüdistanud Šveitsi neutraalsusest loobumises. Eeldatavasti ei saada kohtumisele kedagi kõrgemat Hiina ja ka Brasiilia ning India saadavad kuulduste kohaselt vaid nooremametnikke.

Šveitsi valitsus on kokku kutsunud rohkem kui 160 riiki. Nende sõnul on tippkohtumise eesmärk pakkuda foorumit, kus „maailma liidrid arutlevad rahvusvahelise õiguse ja ÜRO põhikirja alusel õiglase ja püsiva rahu suunas Ukrainas“.

Valitsuse teatel on praeguseks nõustunud osalema umbes 70 riiki, kuid Zelenskõi, kes on käinud Euroopas toetust kogumas, väidab, et see arv läheneb nüüd 90-le. Nende hulka kuuluvad mitmed Euroopa liidrid, sealhulgas Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja Saksamaa kantsler Olaf Scholz, aga ka Aafrika ja Lähis-Ida esindajad.

Täielikku päevakorda pole veel avaldatud, kuid president Zelenskõi sõnul tuleks arutada poliitvangide vahetamist, tuumajaamade ohutust ja röövitud laste tagastamist. Pole selge, kas käsitletakse Vene vägede täielikku väljaviimist Ukraina territooriumilt, mis on Kiievi põhinõue rahulepingu sõlmimiseks.

Šveitsi valitsuse sõnul on kohtumine alles protsessi algus ja kaalumisel on ka teine konverents, mis võib hõlmata Venemaad.

Jaga
Kommentaarid