Gruusia parlament hääletas teisipäeval vastuolulise seaduse vastuvõtmise poolt, mille kohaselt peavad end välisagentidena arvele võtma valitsusvälised organisatsioonid, mis saavad rohkem kui 20 protsenti oma rahalistest vahenditest välismaalt.

Seaduse poolt hääletas 84 ja vastu 4 parlamendiliiget, enamik opositsiooniseadusandjaid jäi erapooletuks. Vastuvõtmiseks oli vaja 76 poolthäält 150-liikmelisest parlamendist.

Varasemalt oli Gruusia president Salome Zurabišvili keeldunud eelnõule alla kirjutamast, nimetades seda „Venemaa seaduseks“, mis on „vastuolus meie põhiseaduse ja kõigi Euroopa standarditega“. Kuna tema veto tühistati kirjutab seadusele alla parlamendi spiiker Shalva Papuašvili.

Valitsuspartei Gruusia Unistus on öelnud, et reeglid on vajalikud välismaiste mõjutuste vältimiseks, süüdistades valitsusväliseid organisatsioone „LGBT propaganda“ propageerimises ja „revolutsiooni“ korraldamise katses. Kriitikute sõnul võib seadus olla eelkäijaks kodanikuühiskonna vastu suunatud mahasurumisele enne oktoobris toimuvaid üleriigilisi valimisi.

Brüssel andis Gruusiale Euroopa Liidu kandidaatriigi staatuse detsembris, hoolimata murest inimõiguste küsimustes ja peamiste reformide elluviimise ebaõnnestumisest.

EL-i kõrgeim diplomaat Josep Borrell hoiatas enne teisipäeval toimunud hääletust taas, et eelnõu „ei ole kooskõlas EL-i väärtustega“ ja „mõjutab Gruusia teed EL-i“. Tema sõnul arutatakse Brüsseli konkreetset vastust juunis toimuval välisministrite kohtumisel.