Tabasalus jäi kellelegi ette EKRE plakat, kus naeratavad europarlamenti pürgivad Martin Helme ja Siim Pohlak. Helme on ühtlasi EKRE valimisnimekirja esinumber. Näib, et Pohlakul on vaenlasi mujalgi, sest lõhki tõmmati ka tema üksikplakat Tiskres.

Sel aastal on politseile teada antud umbes paarikümnest säärasest juhtumist, ütles politsei- ja piirivalveameti arendusosakonna politseikapten Ly Kallas Maalehele.

Politsei märkis veel, et välireklaamide kallal vandaalitsejate motiivid muutuvad valimiste eel.

„Kui tavapäraselt ei pruugi reklaami rikkumise taga olla muud ajendit kui tahtmine üht nähtavat pinda sodida, siis valimisplakatite puhul väljendavad rikkujad tihti oma seisukohta poliitikute või erakonna suhtes,“ selgitas politseikapten Ly Kallas

EKRE ringkondade koordinaator Rudolf Jeeser rääkis, et parteini jõuab tihti infot soditud või lõhutud plakatitest. „Seda, et neid rikutakse, on valimiste ajal ikka, aga seekord on tunne, et rüüstamisi on rohkem,“ märkis ta. Kõige suurema rünnaku all on Tartumaal ja mujal Lõuna-Eestis ning Tallinnas asuvad EKRE välireklaamid.

Reformierakonna kampaaniajuhi Kristo Enn Vaga sõnul on nende valimisreklaame enim rüüstatud Tallinnas ja Pärnus. „Pärnus on liikvel vist lausa plakatikoguja, kes öösiti Reformierakonna plakateid varastab,“ ütles ta.

Ka Reformierakonna kampaaniajuht hindas, et nende riigikogu valimiste eel on valimisreklaami rohkem lõhutud ja soditud kui varem. „Meile on teada üle paarikümne vandaalitsemise juhtumi, oleme teinud mitmeid avaldusi politseile ja ma loodan, et vandaalid tabatakse ja nad saavad karistatud,“ ütles Vaga.

Teised riigikogusse kuuluvad erakonnad probleemi nõnda teravalt ei tunne kui EKRE ja Reformierakond.