Vladimir Putin ütles, et Venemaa paneb Usbekistani projektide rahastamiseks mõeldud 500 miljoni dollari (459,74 miljon euro) suurusesse ühisesse investeerimisfondi 400 miljonit dollarit (367,76 miljonit eurot), vahendab Reuters.

Mirziyoyevi sõnul ollakse huvitatud ka Venemaalt rohkema nafta ja gaasi ostmisest. See on pööre aastakümneid kestnud praktikas, kus Moskva importis neid maavarasid Kesk-Aasiast.

Usbekistani president nimetas Putini visiiti ajalooliseks, sõnades: „See kuulutab uue ajastu algust meie riikide kõikehõlmavas strateegilises partnerluses ja liitlassuhetes.“ Putin nimetas seepeale Taškenti Moskva strateegiliseks partneriks ja usaldusväärseks liitlaseks.

Kui tuumalepe ellu viiakse, näitab see Venemaa võimet eksportida energiakandjaid ja kõrgtehnoloogilisi tooteid uutele Aasia turgudele ajal, kui lääs survestab Venemaad sanktsioonide kaudu.

Venemaa on kasutanud tuumaelektrijaamade ehitamist näiteks Indias ja Türgis oma piirkondliku mõju suurendamiseks ning arenevate turgudega sidemete tugevdamiseks, märgitakse väljaandes Moscow Times.

Usbekistan toodab suurema osa elektrienergiast gaasiturbiinide abil, kuid soovib energiapuuduse tõttu suurema lisandväärtuse saamiseks tõhusamalt kasutada oma suuri maagaasivarusid.