EL kaalub Rafahis piiriabimissiooni (EUBAM) taasalustamist. Selle tegevus lõppes 2007. aastal, kui Palestiina islamistlik rühmitus Hamas haaras Gaza üle täieliku kontrolli, vahendab Reuters.

Egiptuse piiril asuv Rafahi piiriületuspunkt on põhiline koht, kustkaudu humanitaarabi Gazasse jõuab, kuid see on praeguseks olnud suletud juba pea kolm nädalat ja on Iisraeli vägede kontrolli all.

„Nad andsid mulle rohelise tee, poliitilise rohelise tee, et taasalustada EUBAM-it, meie missiooni Rafahis,“ ütles Borrell. „Sel võib olla kasulik ja toetav roll inimeste Gazasse sisenemisel ja sealt väljumisel,“ ütles Borrell.

Ta lisas, et seda tuleb teha kooskõlas Palestiina omavalitsuse, egiptlaste ja Iisraeli võimudega. „Me ei tee seda üksi. Me ei kavatse olla piirivalve allhankijad. Me ei ole turvafirma,“ ütles Borrell ja märkis, et praegu lahendatakse tehnilisi küsimusi.

Igakuisel EL-i välisministrite kohtumisel süüdistas Borrell ka Iisraeli peaministrit Benjamin Netanyahut selles, et ta esitas poliitilistel eesmärkidel rahvusvahelise kriminaalkohtu (ICC) kohta antisemitismi puudutavaid valeväiteid.