Nädalavahetusel pakkus ÜRO, et maalihke alla võis jääda 670 inimest, vahendab BBC News.

Päästetöid on takistanud see, et liikunud pinnasekihi paksus on kohati kuni kümme meetrit, piirkonnale on keeruline ligi pääseda ja puudub asjakohane tehnika.

Enga provintsis hakkab maad võtma lootusetus.

„Keegi ei pääsenud. Me ei tea, kes surid, sest kõik registrid on maetud,“ ütles naaberküla kooliõpetaja Jacob Sowai AFP-le.

„Mul on 18 perekonnaliiget nende rusude ja pinnase alla maetud, millel ma seisan, ja veel palju rohkem perekonnaliikmeid külas, keda ma ei suuda kokku lugeda,“ ütles Evit Kambu.

Lasen Iso ütles kohalikule ajalehele The National, et maalihe tabas nagu plahvatanud pomm sekundi murdosa jooksul. Eddie Petero sõnul saabus maalihe nagu merelaine.

Enne katastroofi elas piirkonnas umbes 3800 inimest.

Paapua Uus-Guinea peaminister James Marape avaldas kaastunnet ning andis korralduse kaitsejõudude ja päästjate saatmiseks katastroofipiirkonda, mis asub pealinnast Port Moresbyst umbes 600 kilomeetri kaugusel.

Kohalike sõnul aga oodatakse endiselt suurema päästeoperatsiooni algust. Nad kasutavad inimeste väljakaevamiseks labidaid ja paljaid käsi.

Provintsi politseiülema kohusetäitja Martin Kelei ütles, et igasugune tegevus peab olema väga ettevaatlik, sest võib tekkida uusi maalihkeid. Kelei on alates reedest korduvalt sündmuskohal käinud ja ta ütles, et rusude alt on endiselt appihüüdeid kuulda.

Kohalik meedia teatas, et üks abielupaar saadi elusana kätte, sest neid tabas ainult maalihke serv.