Tandemiklubi Kvartopeed asutati Tartus aastal 1981 ja tegutses aktiivselt 1980. aastate lõpuni. Klubi tegevus ja matkamiseks vajalike tandemrataste ehitamine toimus Eesti NSV Pimedate Ühingu Tartu Õppe-Tootmiskombinaadi toel. Klubil oli 36 liiget, kasutati 42 tandemratast.

Isevalmistatud tandemratas. 1970.

Koos käidi matkadel ja võeti osa Tartu rattarallist. Igal hooajal peeti võistlusarvestust enam kilomeetreid läbinud tandemite üle. Kuna tandemrattaid Nõukogude Liidus ei toodetud, siis kujunes Tartu 1980. aastatel omalaadseks üleliiduliseks kompetentsikeskuseks, mida külastati tuhandete kilomeetrite kauguselt.

Tartu jalgrattarallist osavõtnud tandemid. 1988.

Maanteemuuseumi näitusel „Peedist pesumasin: leidlikkus teel“ saab näha 1986. aastal ehitatud tandemratast „Brutus“, millel ilutseb ka 1988. aasta rattaralli osavõtjakleeps. Jalgratta on valmistanud tandemiklubi Kvartopeed üks asutajatest ja eestvedajatest täispime Allan Pantšenko 1986. aastal oma kodukeldris. Keevitus- ja värvimistööd tegi nägijast meister pimedate kombinaadis. Valmistaja ise oli ratta suhtes kriitiline: see sai liiga raske ja oli raske jooksuga, mistõttu sõit sellega oli väsitav.

„Peedist pesumasin: leidlikkus teel” Eesti Maanteemuuseumis

Ratta konstrueerimise ja ehitamise kõrval olid leidlikkust nõudvateks ülesanneteks ka tööriistade ja vajalike komponentide hankimine. Näiteks ratta rehvide rihtimise pingi ja kompressori ehitas Pantšenko ise. Võidusõidurataste osad õnnestus hankida legendaarse Eesti maanteerattakoondise mehaaniku Kalle Kirsiaia käest, kes toetab oma rattapoes tegutsedes kultuuripealinlasi kohati keerulisel veeremasaamisel tänaseni. Nagu näha, siis leidlikkusel pole piiranguid, on vaid pealehakkamist tarvis!

Tule ja leia oma leidlikkus näitusel „Peedist pesumasin“.

Vaata rohkem peedistpesumasin.ee

Jalgrattamehaanik Kalle Kirsiaed intervjuud andmas. 1988.

Jaga
Kommentaarid