Iseseisvuspäeva tähistamine Tbilisis algas täna sõjaväeparaadiga Rustaveli prospektil, vahendab Interfax.

Zurabišvili pühendas suure osa oma kõnest Gruusia Euroopa tulevikule ja Venemaa kritiseerimisele.

„Euroopa ei ole alustanud ühtki sõda. Euroopa keskkonnas antakse meie riigile võimalus säilitada oma sõltumatus ja püüelda arengu poole. On hämmastav, et mul tuleb täna kedagi veenda selles, kes on sõber ja kes vaenlane. Me ju teame, kes on meilt territooriume ära võtnud ja kes meie suveräänsust rikub,“ ütles Zurabišvili.

Zurabišvili märkis, et sügisel seisavad ees parlamendivalimised, mis saavad olema sisuliselt referendum Gruusia Euroopa ja Vene arengutee üle.

„Need valimised määravad sisuliselt meie tuleviku – kas Euroopa või isolatsioonis Vene oma,“ ütles Zurabišvili.

Kobahhidze ütles aga oma paraadikõnes, et riik on eriti viimased neli aastat üle elanud katsed tema sõltumatust ja suveräänsust kõigutada.

„Just rahva ja tema valitud võimude ühtsus on võimaldanud vältida paljusid ohte ja reetmisi, sealhulgas Gruusia presidendi reetmist. Vaatamata sellele oleme me suutnud viimased kaks aastat rahu säilitada,“ ütles Kobahhidze.

Pärast paraadi ütles Kobahhidze ajakirjanikele, et Zurabišvili esinemine paraadil oli Gruusia iseseisvuspäeval kohatu.

„Võib ainult kahetsust väljendada, et president kasutab iseseisvuspäeva poliitilisteks avaldusteks. Täna on meil rahvuspüha ja kõigil meil ei tule rääkida mitte poliitikast selle kitsas mõistes, vaid meie ühistest rahvuslikest ülesannetest,“ lausus Kobahhidze.

Gruusia parlament, mida kontrollib end üha Vene-meelsemana paljastav erakond Gruusia Unistus, võttis 14. mail vastu „välismõju läbipaistvuse seaduse“, mis kutsus esile meeleavaldused ja lääneriikide terava kriitika.

Zurabišvili pani sellele 18. mail veto.

Järgmisel nädalal hakkab parlament tegelema sellest vetost möödaminemisega.