Pašinjani asemel sõitis kohtumisele Armeeniat esindama riigi suursaadik Minskis, kirjutab Iltalehti. Kohtumise asemel osales Pašinjan väidetavalt Armeenias piimatehase avamisel.

Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova teatas hiljem reedel, et riik kutsus oma Jerevani suursaadiku Moskvasse konsultatsioonidele. Selle põhjust ei mainitud.

Armeenia peaminister ei ilmunud ka SRÜ kohtumisele mullu oktoobris. Tollal teatas ta, et ei saa kohtumisest osa võtta mitmete asjaolude tõttu.

Armeenia ja Venemaa suhted on viimase aasta jooksul halvenenud. Pingeid on tekitanud konflikt Mägi-Karabahhis ja sealsete Venemaa rahuvalvajate tegevusetus. Mullu septembris korraldas Aserbaidžaan Mägi-Karabahhile välkpealetungi, mille tulemusena sai Aserbaidžaan kontrolli piirkonna üle.

Armeenia kuulub Venemaa juhitavasse Kollektiivse Julgeolekulepingu Organisatsiooni, mille reeglid näevad ette, et rünnak ühe liikmeriigi vastu on rünnak kõigi vastu. Aserbaidžaani rünnaku ajal ei teinud Moskva ühtegi sammu Jerevani abistamiseks.

Hiljem teatas Pašinjan, et Armeenia külmutas oma osaluse organisatsioonis ja mais lõpetati ka selle rahastamine.

Armeenia on püüdnud soojendada suhteid lääneriikidega. Euroopa Liit leppis aprillis kokku partnerluskavas, mis aitab Armeenial Venemaa mõjusfäärist eemalduda ja toetada riigi majandust.