Lõppeval palaval nädalal ei läinud päevagi, kus Päästeamet poleks pidanud mõnda Eesti otsa põlengut kustutama sõitma. Kui avalikkuse tähelepanu pälvis enim Uikala prügila, mis süttis nädala jooksul lausa mitu korda, siis väiksemaid põlenguid on Eestis toimunud vaat et iga mõne tunni tagant. Paraku ei jäänud kõik tulekahjud ka inimohvriteta.

Reede

Harju maakond

Lasnamäel Vesse tänava ääres süttis põlema autosuvila. Kohale jõudnud päästjad said tulekahju lokaliseeritud kümne minutiga, kuid paraku leiti haagisest hiljem kahe hukkunu surnukehad.

Ida-Virumaa

Narva linnas A.Puškini tänaval toimus korteripõleng. Päästjate saabumise ajal tuli korteri aknast musta suitsu ja ka trepikoda oli musta suitsu täis. Korteri elanik oli ise väljunud korterist, tema põletushaavad vaatas üle kiirabi. Kiirabi töötajate abi vajas ka üks teise korteri elanik.

Toila vallas Uikala prügilas süttis prügipõleng, mis avastati prügiautode maha kallatud koorma ümber tõstmisel.

Lõuna-Eesti

Tartus Nõlvaku tänaval toimus maastikupõleng, kus tühermaal oli süttinud põlema umbes 100 ruutmeetrit kulu.

Otepää vallas Vidrike külas lõõmas samuti maastikupõleng. Järelevalveta jäetud lõkkest alguse saanud kulupõleng levis tugevate tuuleiilide toel edasi 400 ruutmeetri suurusele alale.

Valga linnas Transpordi tänaval toimus kulupõleng, mis süttis teadmata põhjusel ja levis 300 ruutmeetrile.

Laupäev

Harju maakond

Lääne-Harju vallas Klooga alevikus Raudtee tänava ääres toimus tulekahju, kus põlesid nii mets kui pinnas. Väljakutsele reageerisid nelja kutselise ja nelja vabatahtliku komando päästemeeskonnad ning tulekahju kustutamist alustati kolmes töölõigus.

Jõelähtme vallas Nehatu külas süttis põlema kahekordne kivimaja. Täpsemalt oli põleng maja esikus, mida elanikud olid tulekustutitega kustutama hakanud. Tõenäoliselt sai tulekahju alguses trepikojas suitsetamisest. Keegi tulekahjus kannatada ei saanud.

Ida-Viru maakond

Ida-Virumaal Toila vallas Kukruse külas süttis ulatuslik metsapõleng. Suurim tuvastatud tulelevik küündis 5 hektarile.

Narva linnas Proletariaadi tänaval teatati elektritõukeratta põlengust, teataja sõnul jooksid kolm poissi sündmuskohalt ära. Päästjad kustutasid põlengu, ratas hävines.

Narva linnas Puuvilla tänaval süttisid põlema maastik ja põõsad, põlenud ala suurus küündis 200 ruutmeetrini.

Lüganuse vallas Kiviõli linnas Liiva tänaval süttis aiamaja. Päästjate saabumise ajal põles aiamaja lausleegis ja süttinud oli ka kasvuhoone, mis mõlemad tulekahjus hävisid.

Lõuna-Eesti

Voorapalu külas toimus tulekahju, kui lõkkeplatilt levis põleng edasi metsa alla. Põlema süttis umbes 2800 ruutmeetrine ala.

Tartus Lääne tänaval toimus kulupõleng. Järelevalveta jäetud lõkkest oli põlema süttinud ümbritsev pinnas ja kulu.

Pühapäev

Harju maakond

Nõmmel Sambliku tänaval süttis elumaja kõrval metsaalune. Selgus, et pererahvas oli eelmisel õhtul koduaias lõket teinud ning viinud järgmisel päeval tuha metsa alla kompostihunnikusse. See aga süttis ning süütas omakorda umbes 10 ruutmeetrit pinnast. Päästjad vestlesid kuumast tuhast pererahvaga ja palusid neil järgmisel korral tuha käitlemisega olla ettevaatlikumad, sest säde võib kuumas tuhas hõõguda isegi kuni nädala.

Lääne-Viru maakond

Tapa vallas Naistevälja külas süttis lõkke tõttu põlema kulu. Päästjad kustutasid kulupõlengu ja tegid lõkkepõletajale selgitustööd lõkkeohutusest.

Lõuna-Eesti

Tartus Klaasi tänava sortimisjaama juures süttis põlema olmejäätmete laadimisauto koormas olnud praht.

Esmaspäev

Harju maakond

Saue vallast Laagri alevikust Vae tänava ääres märgati põlevaid põõsaid ja puid. Kohale tõtanud Hüüru vabatahtlikud kustutasid umbes 200 ruutmeetrit põlevat maastikku.

Ida-Viru maakond

Ida-Virumaal Alutaguse vallas Konsu külas süttis vanal karjäärialal turbane pinnas ja põõsastik. Tuul puhus metsa poole ning põleng levis metsatulekahjuks. Tulekollete kustutamine jätkus terve nädala jooksul.

Narva-Jõesuu linnas Auvere külas süttis põlema vana tööstushoone plastmasskate.

Narva-Jõesuu linna Vaivara külas süttis 200 ruutmeetri ulatuses kulu.

Toila vallas Uikala prügilas süttis tulekahju, 50 ruutmeetril põles prügi lahtise leegiga.

Lõuna-Eesti

Tartus Klaasi tänava sortimisjaama juures süttis põlema olmejäätmete laadimisauto koormas olnud praht.

Teisipäev

Harju maakond

Kesklinnas Türi tänava laohoones läksid põlema mõned elektriliste tõukerataste akud. Päästjad tõid majast põlenud akud välja ja uputasid need edasise süttimise välistamiseks vesivanni.

Lääne-Viru maakond

Põhja-Pärnumaa vallas Elbu turbatootmisalal toimus tulekahju. Tõenäoliselt traktori kollektorist lennanud sädeme tõttu oli põlema süttinud traktori järelveetav turba kogumise punker, mis omakorda süütas ümbritseva maastiku. Päästjad kustutasid umbes poole hektari suuruse maastikupõlengu ning traktori ja kogumispunkri.

Paikuse alevis Koskla tänaval süttis matkaauto gaasiballoon, mis oli põlema süüdanud ka kõrval asunud kuuseheki. Omanik kustutas gaasiballooni põlengu ise, päästjad kustutasid umbes meetrijagu põlenud kuusehekki. Inimesed vigastada ei saanud.

Kolmapäev

Harju maakond

Saue valda Koidu külla Leedu teel nähti metsast tõusmas paksu musta suitsu. Metsa all põlesid rehvid ja muu praht, millest oli süttinud umbes 200 ruutmeetrit maastikku.

Põhja-Tallinnas Laevastiku tänaval süttisid põlema garaažid. Päästjad nägid kohapeal lahtise leegiga põlemas üht garaažiboksi ning kõrval teist, mis hakkas peatselt tuld võtma. Üks kannatanu, kes oli tulekahju alguses proovinud leeke summutada, kuid sai selle käigus põletushaavu, viidi kiirabiga haiglasse. Kokku sai tulekahjustusi viis garaažiboksi. Tõenäoline tulekahju tekkepõhjus on grillimine.

Põhja-Tallinnas Uus-Volta tänaval süttis viiekordne mahajäetud hoone. Päästjad leidsid 2. korruselt põlemas umbes 20 ruutmeetrit prahti. Lõkkes oli ka eterniiti, mis oli tules praksuma hakanud. Suitsusukeldujad kustutasid põlema pandud prahi, ruumid tuulutati ja keegi viga ei saanud.

Ida-Viru maakond

Toila vallas Kukruse külas süttis taas Uikala prügila. Esimesena sündmuskohale jõudnud päästjad tuvastasid põlengu prügila kõrgeimal mäel. Põleng muutus tugeva tuule tõttu kiiresti intensiivsemaks ning haaras oma alla suuremad alad. Sündmusele reageeriti suurte jõududega, põleng süütas osaliselt kõrval olevat hoone ning tuli levis ka metsa. Nädalavahetuseks ei olnud tulekahju veel täielikult kustutatud, ent päästjad olid suutnud vähendada aktiivse põlenguala 1.5 hektarile.

Narva-Jõesuu linna Sõtke külas süttis põlema mahajäetud maja. Päästjate saabumise ajaks oli maja lausleegis, katus oli sisse kukkunud. Põlengu likvideerisid Narva päästjad, lagunenud ja ka varem põlenud hoone hävines ja kahjustusi sai ka kõrvalhoone.

Toila vallas Konju külas anti teada uuest maastikupõlengust. Põles kokku 10 ruutmeetrisel alal turbane pinnas. Päästjad kustutasid põlengu 3000 liitri veega.

Lääne-Viru maakond

Pärnumaal Tori vallas Sindi linnas toimus metsatulekahju. Sündmuskohale saabunud päästjad kinnitasid, et näha on lahtist leeki ja tule levik on kiire ning likvideerisid põlengu.

Lõuna-Eesti

Võru vallas Võlsi külla levis põleng hooletu lõkketegemise tulemusel ümbritsevale maa-alale. Kohale saabunud päästjad kustutasid umbes 10 ruutmeetrise põlengu.

Valgas J. Kuperjanovi tänaval süttis teadmata põhjusel põlema umbes 10 ruutmeetri suurune metsaalune pinnas, mille päästjad kustutasid.

Neljapäev

Harju maakond

Nõmmel Viljandi maantee ääres põles metsa visatud prügi ja ümbritsev metsaalune. Nõmme päästjad kustutasid umbes viiekümne ruutmeetrise tulekahju veejoaga.

Saue vallas Lehetu külas Lehetu-Nurme tee ääres märgati kulupõlengut. Kohale sõitnud päästjad kustutasid turbapinnasel umbes 300 ruutmeetrise maastikupõlengu. Tõenäoliselt sai tulekahju alguse tee äärde visatud suitsukonist.

Lääne-Harju vallas Kurkse külas süttis mitmes erinevas koha roostik. Päästjate hinnangul oli ligipääs põlengule raskendatud ning seda otsiti drooni abiga. Tulekahju kustutamiseks läksid töösse maastikusõidukid, kululuuad ning veejoad. Põlenguala suurus oli hinnanguliselt 5,7 hektarit.

Lääne-Harju vallas Paldiski linnas Võsa tänaval süttis põlema umbes 2x8 meetrine kasvuhoone. Omanik oli kasutanud kasvuhoone kütmiseks ahju, millest tulekahju tõenäoliselt alguse sai..

Lääne-Viru maakond

Raplamaal Kehtna vallas Koogiste külas süttis põlema mets. Metsatöid teostanud teataja sõnul põles pinnas, põleng levis väga kiiresti edasi ning põlengukoha ümber oli palju puid. Esimesena kohale saabunud päästja sõnul põles kuusemets, kohe alustati kustutustöödega.

Pärnumaal Saarde vallas Marana külas toimus maastikupõleng. Teataja sõnul olid süttinud pinnas ja madalad puud. Sündmuse ohuastet tõsteti, kuna selleks hetkeks põles hinnanguliselt juba üks hektar metsaalust pinnast. Sündmusele kaasati ka droon, mis aitas 60 meetri kõrgusele lennanuna kaardistada põlenguala suurust.

Albu külas toimus tulekahju, kus grillimise tulemusel süttis põlema saunahoone, mis päästjate saabumise ajaks juba lausleegiga põles ning katus oli sisse kukkumas. Päästjad likvideerisid tulekahju.

Saaremaale Kärla-Kirikukülas olid põlema süttinud põhupallid. Esimesena kohale jõudnud päästjad tuvastasid, et põles 30 põhurulli ning asusid koheselt kustutustöödele. Tulekahju kustutati, tekkepõhjust ei õnnestunud päästjatel välja selgitada.

Ida-Viru maakond

Narva linnas Tiigi tänaval süttis piirivalvepunkti lähedal kulu. Päästjad likvideerisid 3000 ruutmeetril lõõmanud kulupõlengu.

Lõuna-Eesti

Tartu vallas Piiri külas süttis põlema kahe vana mahajäetud hoone vahel olev kulu. Elanikud asusid kohe tuld materdama ning vabatahtlikud päästjad koos kohalike elanikega suutsid põlengu likvideerida.

Kastre vallas Võõpste külas süttis põlema ca 300 ruutmeetrit kulu, päästjad likvideerisid tulekahju.

Valga vallas Paju külas süttis umbes ühe hektari suurusel alal põlema raudtee äärne maastik. Põleng ohustas ka läheduses asuvat metsa. Päästjad likvideerisid tulekahju.

Reede

Harju maakond

Maardu linnas Muuga teel süttis põlema restoran Löwenruh. Restorani külastajad pääsesid enne tulekahju algust majast välja. Põlengule reageeriti suurte jõududega ning tulekahju likvideeriti.

Lääne-Viru maakond

Pärnumaal Lemmetas külas süttis põleng spoonitehase kuivatis, lahtist leeki näha ei olnud. Tehasel avati ventileerimiseks kõik suitsuluugid ning uksed. Inimesed evakueeriti ja keegi vigastada ei saanud.

Raplamaal Koikse külas toimus maastikupõleng. Enne põlengu lokaliseerimist tõsteti sündmuse, kuna hinnanguliselt põles juba üks hektar metsaalust pinnast.

Järvamaal Türi vallas Reopalu külas süttis Reopalu Combimilli saeveski. Sündmusele jõudnud päästja sõnul olid katusest leegid väljas ning alustati kustutustööga. Tulekahju oli levinud saeveski katuse konstruktsioonide vahele, mistõttu pidid päästjad katuse konstruktsioone avama.

Laupäev

Harju maakond

Tallinnas Peterburi teel süttis külmhoone territooriumil asuval hoonel katus. Tegemist oli külmhoone territooriumil asuva kasutuseta hoonega. Järelkustutustööd kestsid hilisõhtuni.

Lääne-Viru maakond

Lääne-Virumaal Karepi külas põles garaaž. Kohale jõudes selgus, et põleb kaks hoonet lausleegiga ning oli oht, et tuli levib metsale. Kohapeal kinnitati aste 3. Hooned muutusid varisemisohtlikuks. Inimesed kannatada ei saanud. Päästjad panid tule levikule mõne tunniga piiri.

Päästjad paluvad ettevaatlikult käituda

Päästjad hoiatavad, et looduses valitseb üle Eesti suur tuleoht. Ilmaprognoosi kohaselt kuiv ja päikesepaisteline ilm jätkub ning looduse tuleohtlikkus kasvab iga päevaga. Päästjad paluvad kuivas looduses hetkel tuld mitte teha ning vältida mootorsõidukitega sõitmist.

  • Loodus võib süttida väiksemastki sädemest, ka maha visatud suitsukonist.

  • Ära mine praegu mootorisõidukiga (sh mootorratas, ATV, UTV) metsa, sest sõiduki kuumadele osadele langev taimetolm sütib hetkega, samuti võib kuivanud taimestiku või turba süüdata summutist lendav säde.

  • Lõkke tegemise võiks edasi lükata ohutumale ajale.

  • Suitsu ja tuld märgates asu kustutama ja kui tunned, et vajad abi, helista 112. Kasuta kustutamisel kimbuks pandud suuri puuoksi.

  • Ära kasuta metsas lahtist tuld!

  • Ära jäta klaastaarat metsa! Metsa jäetud klaas koondab päikesekiiri ja võib põhjustada põlengu.