Täna kell 16.27 teatati Häirekeskusele maastikupõlengust Raplamaal Rapla vallas Koikse külas. Teataja sõnul oli põlengualal suitsu näha. Kell 17.09 tõsteti sündmuse ohutaset, kuna selleks hetkeks põles hinnanguliselt juba üks hektar metsaalust pinnast.

Kell 18.10 põleng lokaliseeriti, hetkel kustutustööd veel kestavad. Sündmusele reageerisid Järvakandi, Kohila, Märjamaa, Pärnu ja Risti päästekomandode päästjad ning Kehtna vabatahtlikud päästjad.

Seevastu Uikala prügila aktiivne põlenguala on vähenenud 1,5 hektarile. Kustutatud alal teevad päästjad järelkontrolli. Enam ei ole ohtu tule levikuks väljapoole prügila ala. Kustutusvett saadakse jätkuvalt kahest lähedal olevast veekogust - Pühajõest ja Mägara ojast. Veetaseme hoidmiseks tuli puhastada jõed kopratammidest ja sulgeda vee äravool. Täna kustutustöödeks Politsei- ja Piirivalveameti lennusalga kopterit ei kasutatud.

Päästjad hoiatavad, et looduses valitseb üle Eesti suur tuleoht. Ilmaprognoosi kohaselt kuiv ja päikesepaisteline ilm jätkub ning looduse tuleohtlikkus kasvab iga päevaga. Päästjad paluvad kuivas looduses hetkel tuld mitte teha ning vältida mootorsõidukitega sõitmist.

  • Loodus võib süttida väiksemastki sädemest, ka maha visatud suitsukonist.

  • Ära mine praegu mootorisõidukiga (sh mootorratas, ATV, UTV) metsa, sest sõiduki kuumadele osadele langev taimetolm sütib hetkega, samuti võib kuivanud taimestiku või turba süüdata summutist lendav säde.

  • Lõkke tegemise võiks edasi lükata ohutumale ajale.

  • Suitsu ja tuld märgates asu kustutama ja kui tunned, et vajad abi, helista 112. Kasuta kustutamisel kimbuks pandud suuri puuoksi.

  • Ära kasuta metsas lahtist tuld!

  • Ära jäta klaastaarat metsa! Metsa jäetud klaas koondab päikesekiiri ja võib põhjustada põlengu.