Kohus viitas oma otsuses „vahetule ohule“ palestiinlastele seoses Iisraeli täiendavate rünnakutega enklaavi lõunaosas, vahendab Politico.

Iisrael peab „kohe peatama oma sõjalise pealetungi ja kõik muud tegevused Rafah’ piirkonnas, mis võivad mõjutada Gaza palestiinlaste elutingimusi, mis võib tuua nende täieliku või osalise füüsilise hävimise“, otsustas kohus.

Samuti andis kohus Iisraelile korralduse avada Egiptusega piirnev Rafah’ piiripunkt, et toimetada enklaavi humanitaarabi ja tagada organisatsioonidele juurdepääs Gazale. Otsuse kohaselt peab Iisrael esitama kohtule kuu aja jooksul aruande nende meetmete rakendamise edenemisest.

Kohtu president Nawaf Salam lisas, et „kohus väljendab tõsist muret pantvangide saatuse pärast ja nõuab nende viivitamatut ja tingimusteta vabastamist“.

Määruse võttis vastu 15 kohtunikku häältega 13:2, vastu hääletasid Uganda ja Iisraeli kohtunikud. Rahvusvahelise Kohtu otsused on õiguslikult siduvad, kuid neil ei ole vahendeid oma korralduste jõustamiseks.

Iisraeli esindajad polnud kohtu otsusega rahul. Riigi ringhääling Kanal 13 teatas pärast kohtuotsuse väljakuulutamist, et peaminister Benjamin Netanyahu kutsub kokku erakorralise kohtumise Iisraeli ametnikega.