Õppust alustati vaid mõni päev pärast Taiwani uue presidendi Lai Ching-te ametisse vannutamist. Viimane on Pekingile eriliselt vastumeelne Taiwani suveräänsuse ja omaette identiteedi rõhutamise pärast. Peking on nimetanud Laid ohtlikuks separatistiks, vahendab CNN.

Rahvavabadusarmee alustas õppust kohaliku aja järgi eile hommikul, saates sõjalaevad ja -lennukid Taiwani ümber. Hiina sõjardid nimetasid õppust tugevaks karistuseks Taiwani iseseisvusjõudude separatismiaktide eest.

Täna teatas rahvavabastusarmee ida väejuhatus, et jätkab õppust mõlemal pool Taiwani saarestikku, et testida võimet ühiselt võim haarata, teha ühiseid rünnakuid ja okupeerida tähtsamaid piirkondi.

Hiina valitsev kommunistlik partei peab Taiwani Hiina Rahvavabariigi territooriumiks ja on lubanud võtta saar jõuga ära, kui seda peaks vaja olema.

Taiwani kaitseministeerium on Hiina õppuse hukka mõistnud kui irratsionaalse provokatsiooni ning seadnud oma jõud valmisolekusse.

Eile kella kuuest täna kella kuueni tuvastas Taiwani kaitseministeerium 49 Hiina lennukit, millest 35 ületas Taiwani väina keskjoone, mis on mitteametlik demarkatsioonijoon, mida Peking küll ei tunnusta, aga on kuni viimase ajani suures osas austanud.

Taiwani väina lähistel oli veel kokku 19 Hiina sõjalaeva ja seitse rannikuvalvelaeva.