Kõnealused kongid asuvad ümberehitatud vanglas ja on mõeldud Euroopa Liitu mitte kuuluvate riikide süüdimõistetud kurjategijate hoidmiseks pärast karistuse määramist Taanis.

Mõlema riigi valitsused jõudsid kokkuleppele 2021. aastal, kuid Kosovo parlament ei saanud opositsioonierakondade tõttu seadust varem vastu võtta. Neljapäeval kiideti kokkuleppe 120-kohalises parlamendis heaks 86 poolthäälega.

Kui tehing esmakordselt välja kuulutati, tekitas see muret vangide kohtlemise pärast Kosovos. Taani kinnitas, et Kosovos kehtivad vangidele samad reeglid ja neid koheldakse samamoodi, kui Taani vanglates.

Kosovo peaks järgmise 10 aasta jooksul saama 210 miljonit eurot riigi idaosas Gjilani linna lähedal asuvate vangikongide eest. Riigi sõnul kasutatakse seda raha vanglate parendamiseks ja taastuvenergia projektidesse investeerimiseks.

Taani justiitsminister Peter Hummelgaard ütles, et heakskiit on hea uudis ja Kosovo vangla ümberehitamine võib alata.

„See on meie jaoks ülioluline, et kindlustada rohkem Taani vanglakohti ja see aitab meie raskes olukorras vanglasüsteemi uuesti tasakaalu viia. Samaaegselt saadab see välismaalt pärit kurjategijatele selge signaali, et nende tulevik ei ole Taanis ja seetõttu ei tohiks nad ka siin oma karistusi kanda,“ ütles ta.

Inimõigusorganisatsioonide teatel on Kosovo vanglates sageli probleeme vägivallaga, korruptsiooniga, puuduliku arstiabiga ja esineb kokkupuuteid radikaalsete usuliste või poliitiliste vaadetega.