„Otsus piirata sisenemisvõimalusi vastab Norra võetud seisukohale vajaduse kohta reageerida koos meie liitlaste ja partneritega Venemaa ebaseaduslikule agressioonile Ukraina vastu,“ ütles Norra justiits- ja ühiskondliku ohutuse minister Emilie Enger Mehl.

Reeglite muutmine tähendab seda, et Venemaa kodanikel, kes saabuvad turismi- ja muudel mitte esmatähtsatel eesmärkidel, ei lasta piiril Norrasse siseneda.

Reeglite karmistamine laieneb ka nendele Venemaa kodanikele, kellele Norra andis viisa enne reeglite karmistamist 2022. aasta kevadel, ja nendele, kellele on viisa andnud teised Schengeni ala riigid.

Erandid tehakse näiteks Norras elavate lähisugulaste külastamiseks ning Norrasse või teistesse Schengeni riikidesse tööle või õppima tulekuks.

Norra võimud jälgivad tähelepanelikult olukorda piiril ja Storskogi piiripunktis ning on valmis vajaduse korral meetmeid tarvitusele võtma.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov nimetas Norra otsust diskrimineerivaks.

„Kindlasti, sellised otsused ei saa vastuseta jääda. Loomulikult on otsus täiesti diskrimineeriv, meie selliseid otsuseid ei langeta,“ ütles Peskov Interfaxi vahendusel.