Õppus Taiwani väinas ja Hiina ranniku lähedal asuvate Taiwani kontrolli all olevate saarte ümbruses toimub vaid kolm päeva pärast Taiwani uue presidendi Lai Ching-te ametisse astumist. Peking nimetab teda separatistiks, vahendab Reuters.

Taiwani oma territooriumiks pidav Hiina mõistis Lai esmaspäevase inauguratsioonikõne karmilt hukka. Lai kutsus selles Hiina ähvardusi lõpetama. Hiina välisminister Wang Yi nimetas Laid teisipäeval häbiväärseks.

Hiina rahvavabastusarmee ida väejuhatus teatas, et alustas õppust, millel osalevad maa-, mere-, õhu- ja raketijõud, kohaliku aja järgi kell 7.45. Õppus toimub Taiwani väinas Taiwanist põhjas, lõunas ja idas ning Kinmeni, Matsu, Wuqiu ja Dongyini saare ümbruses, teatas Hiina väejuhatus.

Taiwani kaitseministeerium mõistis õppuse hukka ning teatas, et saatis väed piirkondadesse saare ümber, et raketiväed jälgivad sihtmärke ja et on kindel, et saart suudetakse kaitsta.

Taiwani kaitseministeeriumi teatel näitab õppus Hiina militaristlikku mentaliteeti.

Taiwani presidendikantselei avaldas kahetsust, et Hiina ähvardab saare demokraatlikke vabadusi ning reegiooni rahu ja stabiilsust ühepoolsete sõjaliste provokatsioonidega.

Anonüümseks jäänud Taiwani ametnik ütles Reutersile, et õppus on osa stsenaariumist, mida Taiwan ette nägi, ja et saare valitsusel on põhjalik ülevaade Hiina sõjalistest liikumistest.

Hiina sõjavägi teatas, et õppus keskendub ühendatud lahinguvalmiduse patrullidele merel ja õhus, täppislöökidele peamistele sihtmärkidele ning integreeritud operatsioonidele saarestikus ja väljaspool seda, et testida jõudude ühendatud lahinguvõimekusi.

„See on ka tugev karistus Taiwani iseseisvusjõudude separatismiaktide eest ja karm hoiatus väliste jõudude sekkumise ja provokatsioonide vastu,“ teatas Hiina väejuhatus.