Iirimaa, Hispaania ja Norra teatasid, et tunnustavad sel kuul Palestiina riiki. USA näis märku andvat oma nördimusest, et kolm Euroopa riiki astuvad sellise sammu, vahendab Reuters.

„President on kahe riigi lahenduse tugev toetaja ja seda on olnud kogu oma karjääri jooksul,“ ütles Valge Maja riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja. „Ta usub, et Palestiina riik tuleks realiseerida osapoolte vaheliste otseläbirääkimiste, mitte ühepoolse tunnustamise kaudu,“ märkis ta.

Vaatamata USA jõupingutustele viimastel aastakümnetel ei ole siiski suudetud saavutada nn kahe riigi lahendust, kus Iisrael oleks kõrvuti Palestiina riigiga, mis hõlmaks Jordani Läänekallast ja Gazat.

Iisrael tungis Gaza enklaavi pärast rühmituse Hamas rünnakut Iisraelile 7.oktoobril. Iisraeli andmetel tapeti umbes 1200 inimest ja pantvangi võeti 253 inimest. Hamasi juhitava Gaza tervishoiuministeeriumi andmetel on konflikti käigus Gazas hukkunud enam kui 35 000 inimest.

Bideni administratsioon ei ole varjanud oma lootust sõlmida pikaajaline mitmeosaline kokkulepe, mis normaliseeriks Iisraeli ja Saudi Araabia suhted. Selle osana on Saudi Araabia nõudnud Gaza konflikti lõpetamist ja tee sillutamist Palestiina riigi loomiseks.