„Venemaa föderatsiooni sellist tegevust nähakse sihiliku, eesmärgipärase ja eskaleeriva provokatsioonina, mille eesmärk on hirmutada naaberriike ja nende ühiskonda. See on järjekordne tõendus sellest, et Venemaa agressiivne ja revisionistlik poliitika ohustab naaberriikide ja kogu Euroopa julgeolekut. Leedu kutsub täna Venemaa esindaja üksikasjalikke selgitusi andma ja koordineerib oma vastuse partneritega,“ teatas Leedu välisministeerium.

Leedu tuletas Venemaale meelde rahvusvahelise õiguse ning kahepoolsete lepingute põhimõtteid ja norme piiride puutumatuse, rahvusvaheliste suhete, majandusvööndite ja muu kohta.

Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis kirjutas X-is, et käimas on järjekordne hübriidoperatsioon, millega püütakse levitada hirmu, ebakindlust ja kahtlusi Venemaa kavatsuste kohta Läänemerel. Landsbergise sõnul on see selge eskalatsioon NATO ja Euroopa Liidu vastu, millele tuleb vastata asjakohaselt kindlalt.

Venemaa kaitseministeerium teatas, et on otsustanud ühepoolselt Läänemerel riigi merepiiri muuta, vahendab The Moscow Times. Seda on plaanis teha Soome ja Leedu merepiiride arvelt.

Venemaa siseveeks on plaanis kuulutada osa Soome lahe idaosas asuvast akvatooriumist, lisaks Kaliningradi oblasti linnade Baltiiski ja Zelenogradski piirkond.