Valtoneni sõnul selgitab Soome välisministeerium välja üksikasju.

Valtonen märgib, et ÜRO mereõiguse konventsioon sisaldab ka rannikuriikide territoriaalvete kindlaks määramise ja nende kontrollimise reegleid.

„Lähtume sellest, et Venemaa kui konventsiooni osaline tegutseb selle kohaselt. On põhjust meeles pidada, et ka segaduse tekitamine on hübriidmõjutamine. Soome ei satu segadusse,“ teatas Valtonen.

Valtonen ütles intervjuus ajalehele Helsingin Sanomat, et Soome ei ole saanud Venemaalt või selle võimudelt mingit ametlikku teadet, et Venemaa kavatseks Soome lahel merepiiri muuta.

„Toetume meedia andmetele ja mingit ametlikku informatsiooni meil selle asja kohta ei ole. Uurime asja,“ ütles Valtonen Haminas, kus osales koonderakonna eurovalimiste kampaania üritusel.

Soome uurib asja ja palub lisaandmeid diplomaatiliselt ja ametlike kanalite kaudu. Valtonen ütles, et asja uuriti Soome Moskva saatkonna kaudu ja kui tuleb mingit ametlikku informatsiooni, hakkab asja lisaks Soomele uurima ka ÜRO.

Soome juhtkond suhtub Valtoneni sõnul asjasse praegu rahulikult. Küsimus on tõenäoliselt rutiinses tegevuses ja Valtonen leiab, et Soomel pole praegu põhjust midagi teha.

Pressikonverentsil koos Euroopa Rahvapartei esimehe Manfred Weberiga Vaalimaa piiripunktis küsis Saksa meedia Valtonenilt, mida tähendavad Venemaa teated merepiiri kohta NATO kontekstis.

Valtoneni sõnul ei tähenda need NATO jaoks veel midagi ega ka Soome-siseselt, sest ametlikku informatsiooni Venemaa täpsetest kavatsustest ei ole.

Soome parlamendi väliskomisjoni esimees Kimmo Kiljunen ütles Yle televisiooni hommikusaates, et Venemaa ei ole varasemalt merepiiri muutmise asjus Soomega ühendust võtnud.

Kiljuneni sõnul ei olnud Soome riigi juhtkonnal selle teema kohta enne möödunud ööd mingit informatsiooni.

„Esimesena tuleb meil välja selgitada, milles õieti täpselt küsimus on,“ ütles Kiljunen.

Piiride täpsustamine ei ole Kiljuneni sõnul iseenesest üllatav, sest neid täpsustatakse mitmetel põhjustel.

„Majandusvööndites võib olla täpsustuskohti ja looduslikud olud võivad muutuda. Üllatav on see, et see tuleb teate põhimõttel. Tavaliselt neid asju arutatakse ja lepitakse kokku. Nüüd oleme veidi üllatuslikus seisus,“ ütles Kiljunen.

Kiljuneni sõnul koguneb väliskomisjon kell 11.

„Kui jutt on riigipiirist, on see täiesti kindel. Saame ministri kohale ja arutame, kuidas sellele reageerime,“ ütles Kiljunen.

Ka Eduskunta riigikaitsekomisjon arutab asja täna, teatas esimees Jukka Kopra.

„Kui Venemaa kavandatavad koordinaatide muutmised keskenduvad nende sisemistele territoriaalvetele, on see nende oma asi. Aga kui sellest tuleb mõjusid nii, et territoriaalmere välispiir muutub ja see kohtab Soome välispiiri, ei õnnestu see ühepoolse teatega. Kui see mõjutab Soome piiri, on see ka EL-i ja NATO välispiir,“ ütles Kopra.

„Soome võimud uurivad Venemaa meedias olnud andmeid Soome lahe merevööndite määratlemise kohta. Riigi juhtkond jälgib olukorda tähelepanelikult. Venemaa ei ole selles asjas Soomega ühendust võtnud. Soome tegutseb nagu alati: rahulikult ja faktidel põhinevalt,“ kirjutas Soome president Alexander Stubb. Täpselt sama teksti avaldas ka peaminister Petteri Orpo.