Helsingi teatas, et aprilli lõpus saadi teada suurest andmelekkest haridusosakonna andmebaasist. Ametnikud rakendasid koheselt turvameetmeid, kuid sellest olenemata sai kurjategija arvatavasti ligi paljude koolikohustuslike laste, nende vanemate või eestkostjate ja ka koolipersonali isiklikele andmetele, vahendab Yle.

Linnavõimud teatasid eelmisel nädalal, et leke puudutas 80 000 õpilast ja lapsevanemat või eestkostjat, kuid viimaste andmete kohaselt võib rikkumine puudutada kuni 150 000 inimest. Lisaks pääses häkker ligi ka umbes 38 000 linnaametniku andmetele.

„Helsingi linn salvestab teavet Helsingi koolikohustuslike inimeste ja nende vanemate kohta, lähtudes linna kohustusest jälgida koolikohustuse täitmist,“ kirjutati avalduses. Nad lisasid, et teave on salvestatud linna võrgukettale, mida rikkumine mõjutas.

Kurjategija sai ligi 2005-2018 aastal Helsingis sündinud laste ja nende eestkostjate andmetele, sealhulgas laste ja eestkostjate isikutunnistused ja aadressid, laste emakeel, kodakondsus, usuline kuuluvus.

Helsingi linn märkis teisipäevases pressiteates, et lisaks riiklikele asutustele võib rikkumine mõjutada ka eraharidussektorit.

Juhtumit uurib riiklik juurdlusbüroo ja Helsingi politsei. Nende kahtlustatavate nimekirjas on ka Helsingi linn. Eelmisel nädalal teatati, et kurjategija kohta on teada vaid, et rikkumine pandi toime väljastpoolt Soomet.