Netanyahu ütles, et taunib vastikusega demokraatliku Iisraeli võrdlemist massimõrvaritega, vahendab BBC News.

ICC peaprokurör Khan teatas eile, et on põhjendatud alus uskuda, et Netanyahu ja Iisraeli kaitseminister Yoav Gallant kannavad kriminaalvastutust väidetavate sõjakuritegude ja inimsusevastaste kuritegude eest Gaza sektoris. ICC taotleb vahistamismäärust sõjakuritegude eest ka Hamasi kolmele juhile.

Iisrael ei ole ICC liige.

Süüdistused lähtuvad kõigepealt 7. oktoobri sündmustest, kui Hamasi relvastatud võitlejad ründasid Iisraeli ning tapsid umbes 1200 ja võtsid pantvangi 252 inimest. Iisrael vastas Gaza sektoris siiamaani käiva sõjaga, milles on Hamasi juhitud Gaza tervishoiuministeeriumi andmetel hukkunud vähemalt 35 000 palestiinlast.

Netanyahu nimetas vahistamismääruse taotlemist absurdseks ja valeks. Ta küsis oma avalduses, millise jultumusega söandab ICC võrrelda Hamasi ja Iisraeli. See võrdlus on Netanyahu sõnul tegelikkuse moonutamine. Netanyahu süüdistas ICC-d „tundetus bensiini valamises kogu maailmas möllavatesse antisemitismi tulekahjudesse“.

Iisraeli välisminister Israel Katz nimetas Khani sammu piiramatuks otserünnakuks 7. oktoobri rünnaku ohvrite vastu ja ajalooliseks häbiks, mida jäädakse igavesti mäletama.

Iisraeli lähima liitlase USA president Joe Biden nimetas Netanyahu vahistamise määruse taotlemist ennekuulmatuks.

„See, et ICC prokurör taotleb Iisraeli liidrite vahistamise määrusi, on ennekuulmatu,“ öeldakse Bideni avalduses. „Ja las ma ütlen selgelt: millele tahes see prokurör võib viidata, siis mitte mingisugust võrdusmärki Iisraeli ja Hamasi vahel ei ole. Me seisame alati Iisraeli kõrval, et kaitsta neid julgeolekuohtude eest.“