Üks suurimaid kahjusid, mida liigne õhuniiskus teha võib, on hallitus. See on peaaegu hävitamatu. Kliima1 eksperdid soovitavad omada kodus õhuniiskuse kogujat, mis kaitseb mitte ainult teie vara, vaid ka tervist. Viivitada ei tasu – õhuniiskuse tase tõuseb tavaliselt looduslike muutuste tõttu, mis ei ole teie kontrolli all.

Jahedamate ilmade saabudes või vihmase hooaja alguses pääseb niiske välisõhk hõlpsalt ruumidesse, kui neid soovitakse tuulutada. Lisaks aitavad õhuniiskuse tõusule kaasa ka välirõivaste sulamine ja isegi lumega kaetud jalanõud.

Üks suurimaid kahjusid, mida liigne õhuniiskus teha võib, on hallitus.

Õhunäitajate negatiivsetele muutustele avaldavad mõju ka inimtegevuslikud põhjused, näiteks liiga varakult lõpetatud kütmine, halb ventilatsioon, ebatihedad kodukonstruktsioonid, liiga suur kasvatatavate taimede hulk, sagedane riiete pesemine, isegi toidu valmistamine. See võib üllatada, kuid niiskust loob isegi lihtsalt kodus viibimine või lemmikloomade pidamine.

Kuidas õhuniiskust tuvastada?

Liigset õhuniiskust on raske tuvastada, kui te pole sellega varem kokku puutunud. Teades mõningaid olulisi märke, tuvastate siiski ohu kergesti ja saate sellest vabaneda. „Esimesena reedab suurenenud ruumide niiskust akendel kondensaadi kogunemine,“ märgib Kliima1 projektijuht Oskar.

„Hakkate tundma ebameeldivat lõhna ja külma, kuigi termomeeter näitab mugavat õhutemperatuuri. Samuti võib ebameeldivaks muutuda pehmetel mööblitel istumine ja kodus hoitavates riietes riietumine. Kõik see näitab, et on aeg ruume kuivatada.“

Sobiv õhuniiskuse tasakaal on vajalik inimese heaolu, mööbli ning kodu konstruktsioonide pikaealisuse jaoks. On kindlaks tehtud, et parim õhuniiskus inimese tervisele ja varale on 50-60%. Selle näitaja langemisel alla 40% on vajalik hoolitseda õhuniisutamise eest ja tõusmisel üle 70% tuleks kaaluda õhukuivati kasutamist.

Kolm liigse õhuniiskusega kaasnevat ohtu

Hallitust me juba mainisime. Selle tekkimisel kannatavad nii kodu elanikud kui ka hoone ise. Hallitusega saastunud õhk on täis hallitusseente eoseid. Kokkupuutel hallitusega suureneb risk erinevate allergiliste reaktsioonide tekkeks, infektsioonide ja isegi mürgistuste ilmnemiseks. Kodudes tekkinud hallitust on peaaegu võimatu hävitada, raske kontrollida ja selle levikut takistada. Kahjustatud esemete hooldamiseks ja taastamiseks on vaja palju raha.

Liigne õhuniiskus mõjub negatiivselt ka tervisele. Pidevalt tuntav seletamatu külm paneb elanikke liigselt kütma. Kontrastne sise- ja välisruumide temperatuur loob ideaalsed tingimused külmetushaiguste tekkeks. Samuti paljunevad äärmiselt niisketes ruumides kergesti tolmulestad. Koos hallitusega nõrgendavad need immuunsüsteemi ning tugevdavad erinevate hingamisteede haiguste ja allergiate sümptomeid.

Liigne niiskus vähendab ka kodu ja seal olevate esemete kvaliteeti. Pikema aja jooksul võib märgata isegi värvi koorumist ja tapeedi kortsutamist, tekivad nähtavad hallituslaigud seintel, põrandatel, lagedel, aknalaudadel ja aknaraamidel. Lisaks leitakse hallitust sageli vannitoast, köögist ja pehmest mööblist.

Õhukuivati aitab

Üks lihtsamaid ja tõhusamaid viise hallituse ennetamiseks ja juba tekkinud liigse õhuniiskusega võitlemiseks on kasutada õhukuivatusseadmeid. Koduses keskkonnas on neid võimalik rakendada mitmel viisil, seega võivad moodsad õhuniiskuse kogujad olla teile kasulikud aastaringselt. See on suurepärane ennetav meede hallituse, tolmulestade ja muude tervisele kahjulike mikroorganismide tekkimise vältimiseks.

Enamik neist on üsna vaiksed, nii et need töötavad hästi isegi vaikust nõudvates ruumides nagu magamis-, laste- või töötoad. Mõnedel seadmetel on lisaks pesu kuivatamise funktsioon. See kuivatab tõhusalt nii riideid kui uste läheduses olevaid märgunud vaipu. Niiskuse kogujatel on ka õhufiltrid ja neid saab kasutada õhupuhastajatena.

Atmosfäärist eemaldavad nad selliseid suuri saasteaineid nagu tolm, karvad ja juuksed. Kasutades sellist seadet, on teie kodu mikrokliima varasemast palju puhtam. Endale sobiva leidmine ei ole raketiteadus, õhukuivati müük toimib väga erinevaid kanaleid pidi.

Kliima1 projektijuht Oskar lisab Adoluse seadmete kiituseks: „Edumeelsed tehnoloogiad võivad aidata säilitada õhuniiskuse tasakaalu minimaalsete elektrikuludega ja aidata kaasa keskkonnakaitsele. Meie müüdavad Adolus õhukuivatid kasutavad tavapäraste HFC gaaside asemel keskkonnasõbralikke R290 gaase, mis ei kahjusta inimeste tervist, on ohutud osoonikihile ja keskkonnale.“

Jaga
Kommentaarid