Iraani ametniku sõnul on lennumasin „täielikult põlenud“ ja kinnitati, et kõik reisijad said surma. Raisi lendas tagasi Aserbaidžaanist, kus ta osales Qız Qalası tammi avamisel. Kopter kukkus alla mägises piirkonnas, mida katnud udu raskendas otsingu- ja päästemeeskondade tööd.

Iraani riigimeedia andmetel sõitis kopter vastu mäetippu. Vrakk leiti umbes kaks tundi pärast seda, kui Türgi Akinci droon tuvastas esmaspäeva varahommikul „soojusallika, mille puhul kahtlustatakse, et tegemist on Iraani presidenti vedanud helikopteri vrakiga“.

„President Raisi helikopter põles pärast alla kukkumist täielikult maha. /.../ Kahjuks kardetakse, et kõik reisijad on surnud,“ ütles Iraani ametnik Reutersile.

Päästemeeskondadele tekitasid probleeme lumetorm ja keeruline maastik. Ida-Aserbaidžaani provintsis asuva vrakini jõuti kohaliku aja järgi täna varahommikul.

„Me näeme vrakki ja olukord ei paista hea,“ ütles Iraani Punase Poolkuu juht Pir Hossein Kolivand riigitelevisioonile. „Helikopteri allakukkumiskohas pole reisijate hulgas mingeid elumärke tuvastatud.“

Iraani riigimeedia teatas, et kopter kukkus mäetipule. Midagi ametlikku ei ole õnnetuse põhjuse kohta avaldatud.

Iraani riikliku uudisteagentuur (IRNA) teatas, et lisaks Raisile ja välisminister Amir-Abdollahianile olid kopteri pardal Tabrizi linna reedeste palvete imaam, ajatolla Mohammad Ali Al-e Hashem ja Iraani Ida-Aserbaidžaani provintsi kuberner kindral Malek Rahmati.

Hukkus ka presidendi julgestusüksuse ülem Sardar Seyed Mehdi Mousavi ning ihukaitsjad ja kopteri meeskond, kelle nimesid ei ole avaldatud.

IRNA teatel kukkus alla USA-s toodetud helikopter Bell 212.

Reutersi teatel ütles Iisraeli anonüümseks jäänud ametnik, et Iisrael ei olnud Raisi helikopteri allakukkumisega kuidagi seotud.

63-aastane Raisi valiti Iraani presidendiks 2021. aastal.

Iraani poliitilises süsteemis ei ole president riigi kõrgeim juht. Selleks on 85-aastane ajatolla Ali Khamenei, kes on ametis alates 1989. aastast.

Paljud pidasid Raisit tugevaks Khamenei järglase kandidaadiks.

Ajatolla Khamenei kuulutas välja viiepäevase leina. Khamenei avaldas kaastunnet ja kinnitas, et täidesaavat võimu juhib nüüd esimene asepresident Mohammad Mokhber.

„Ta on kohustatud korraldama koos seadusandliku ja kohtuvõimuga uue presidendi valimised maksimaalselt 50 päevaga,“ teatas Khamenei.

Iraani kultuuriministeerium teatas, et kõik kultuuri- ja kunstiüritused peatatakse seitsmeks päevaks.