Õnnetus toimus Iraani Ida-Aserbaidžaani maakonnas metsasel alal. Iraani valitsusametnik ütles Reutersile, et kadunud kopteri pardal olid president Ebrahim Raisi ja välisminister Hossein Amirabdollahian. Kopteris viibis ka kohaliku provintsi kuberner ja teisi kõrgeid ametnikke.

Esialgsetel andmetel tegi kopter läbi „raske maandumise“, mis viitab, et seal viibinud isikud ei pruukinud hukkuda. Päästjad pole veel kopterit leidnud ja tõdeti, et selle leidmine võtab aega halbade ilmastikuolude tõttu.

Euroopa Komisjoni kriisivolinik Janez Lenarčič teatas sotsiaalmeedia X (endine Twitter) vahendusel, et Iraani abipalvel aidatakse neil kopteri täpset asukohta kaardistada.

Raisi oli tagasiteel Aserbaidžaanist, kus ta osales Qız Qalası tammi avamisel. Teadaolevalt asus Aserbaidžaanist teele kolm helikopterit, millest ühes asus ka Iraani välisminister Hossein Amir-Abdollahian. Kahel kopteril õnnestus edukalt sihtkohta jõuda, ent kolmandat otsitakse jätkuvalt. Samal ajal levivad riigimeedias üleskutsed palvetada presidendi ja välisministri tervise eest.

Iraani uudisteagentuuri Tasnim teatel läksid kopteri kadumise piirkonda Punase Poolkuu, sõjaväe ja politsei jõud. Nähtavus on udu tõttu piiratud. Tasnimi teatel paistab, et osa saatjaskonnast võttis ise dispetšeritega ühendust. Sündmuskohale on saadetud üle 40 päästemeeskonna, kus on muu hulgas ka otsingukoerad. Lisaks kasutatakse kopteri leidmiseks droone.

Aserbaidžaani president Ilham Aliyev kirjutas sotsiaalmeedias X, kuidas ta on „sügavalt mures“ ning riik on valmis Iraani vajadusel aitama. Venemaa, Armeenia ja Iraak on samuti öelnud, et on valmis aitama. Enda toetust on avaldanud ka Araabia Ühendemiraadid. Türgi on saatnud ühe päästemeeskonna Iraani. Valge Maja pressiesindaja teatas, et USA presidenti Joe Bidenit on juhtumist teavitatud.

Raisi on Iraani president alates 2021. aastast. Ta on üks Iraani konservatiivide mõjukamaid esindajaid, keda on peetud Khamenei võimalikuks mantlipärijaks.