EKRE-st aprilli lõpus välja astunud Peeter Ernits rääkis möödunud nädalal Delfile, et erakonna juht Martin Helme soovib hakata omatahtsi endale asendajaid valima ning plaanib aukohtu laiali saata.

Laupäeva hommikul kordas Ernits sotsiaalmeedias, et volikogus selgub, kas „väike diktaator saab oma tahtmise“.

EKRE volikogu esimees Mart Kallase sõnul on Ernitsa versioon siiski lihtsustatud. Ta nentis, et reegli järgi saaks esimees tõepoolest endale ise asendajad valida, kuid rõhutas samas, et ka juht peab algul saama valituks. „Volikogus toodi ka näiteks, et kui Ameerikas president valitakse, siis ta tuleb alati oma meeskonnaga, kes tema selja taga seisab,“ märkis Kallas.

Kallas lisas, et erakonna juht peab oma meeskonda täielikult usaldama. „Või noh, eks ta usaldab neid kõiki, aga kellega parem või lihtsam on,“ selgitas ta.

Aukohtu osas lausus Kallas, et see pole EKRE-s kunagi korralikult tööle hakanud. „Viimane aukohus läks laiali, seal üks läks teise erakonda, teisel olid alkoholiprobleemid,“ kirjeldas Kallas. Tema sõnul jõudsid ka probleemid, mida aukohus pidi menetlema, lõpuks ikkagi juhatuse lauale.

Muudatuse järgi valitakse edaspidi aukohtu ülesannete täitjad eri Eesti piirkondadest. „Varem võis tekkida olukord, kus aukohtu ette jõudsid näiteks kaks Võru piirkonna inimest, ent Tallinnas ei teatud kogu taustast midagi,“ rääkis Kallas. Edaspidi määraks juhatus vastavast piirkonnast inimesed, kellele juhtunu lahendamine usaldatakse.

Kallas märkis, et kuigi volikogus võeti muudatusettepanekud enamushääletusega vastu, siis nüüd vajavad need kongressi heakskiitu ning kõige varem jõustuvad muudatused järgmisel aastal.