Uus valitsuskabinet kinnitati Horvaatia 151-liikmelises assamblees häältega 79:61, vahendab The Associated Press.

HDZ võitis aprillis toimunud valimistel enim hääli, kuid mitte piisavalt üksi valitsemiseks. Suhteliselt napp enamus uues koalitsioonivalitsuses võib pärast HDZ aastatepikkust domineerimist tuua riigis poliitilise ebastabiilsuse perioodi.

Esimest korda aastate jooksul ei kuulu Horvaatia valitsusse ükski Horvaatia etnilist serblaste vähemust esindav partei, kuna DP oli nende osalemise vastu.

Kolmandat järjestikust ametiaega alustanud peaminister Andrej Plenković lubas, et „hoolitseme rahvusvähemuste õiguste eest, austame neid, kaitseme saavutatud õigusi ja hoolitseme selle eest, et kõik Horvaatias, kõik meie kodanikud tunneksid end hästi.“

Kuid Anja Šimpraga, endine valitsuse minister Sõltumatust Demokraatlikust Serblaste Parteist, hoiatas reedesel debatil, et „oleme juba tunnistajaks radikaliseerumisele“.

DP on samuti nõudnud, et Horvaatia lõpetaks serblaste vähemuse väljaantava liberaalse väljaande Novosti riikliku rahastamise. Horvaatia ajakirjanike ühendus on teatanud, et DP kampaania tulemusena on Novosti ajakirjanikud saanud ähvardusi ja neid on peetud riigi vaenlasteks.

DP on samuti propageerinud naiste traditsioonilise, kodus viibimise rolli naasmist Horvaatia ühiskonnas.