Euroopa Liit teatas reedel, et peatab Euroopa Hääle, uudisteagentuuri RIA Novosti ning ajalehtede Izvestija ja Rossiiskaja Gazeta levitamise. Liit põhjendas, et need „on olnud olulised Venemaa Ukraina-vastase agressioonisõja esilekutsumisel ja toetamisel“, vahendab Reuters.

Venemaa ütles, et samm toob kaasa Moskva karmi vastuse lääne meediale, kuid pole veel teatanud, milliseid meediaorganisatsioone see mõjutab.

„EL-i juhtkond oskab rääkida ainult sõnavabadusest, kuid tegelikult nad ei salli seda,“ ütles riigiduuma spiiker ja julgeolekunõukogu liige Vjatšeslav Volodin, kes on president Vladimir Putini lähedane liitlane.

„Nad blokeerivad igasuguse alternatiivse vaatenurga, hävitavad sõnavabaduse, rikuvad õigust teabe vabale levitamisele ja vastuvõtmisele,“ lisas ta.

Venemaa sõnul osaleb lääs Venemaa-vastases hübriidsõjas, mis hõlmab keerulist propagandasõda, mille eesmärk on hävitada Venemaa mainet. Moskva on süüdistanud lääne meediaorganisatsioone Venemaa kohta võltsitud või eksitava teabe avaldamises, kuid organisatsioonid on Moskva väite ümber lükanud.

Kui Venemaa alustas 2022. aastal täiemahulist sissetungi Ukrainasse, lahkusid riigist mitmed Venemaa ajakirjanikud ja peamised sõltumatud meediaorganisatsioonid lõpetasid oma tegevuse.

Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova hoiatas eelmisel nädalal, et kui EL kehtestab keelu, siis „vastame välkkiirelt ja läänlaste jaoks äärmiselt valusalt“.