Neljapäeval ja reedel toimusid Rahvusvahelises Kohtus istungid, mis puudutasid Lõuna-Aafika kaebust Iisraeli suunas. Nimelt süüdistatakse Iisraeli palestiinlaste vastu suunatud genotsiidi toimepanemises Gazas.

Reedel esitasid Iisraeli advokaadid kohtule oma vastuse. Iisrael lükkas Lõuna-Aafrika väite tagasi kui vale ja „jämedalt moonutatud“.

Sõjaline operatsioon Rafah’s on „viimane samm Gaza ja sealsete palestiinlaste hävitamisel“, ütles Lõuna-Aafrika Vabariigi vandeadvokaat Vaughan Lowe kohtus.

„See oli Rafah, mis tõi Lõuna-Aafrika kohtu ette. Kuid kõik palestiinlased kui rahvuslik, etniline ja rassiline rühm vajavad kaitset genotsiidi eest, mida kohus võib määrata,“ ütles ta.

Iisraeli peaprokuröri asetäitja Gilad Noam ütles, et see on reaalsuse ümberpööramine.

Noam ütles, et Lõuna-Aafrika hoiatab kohut öeldes, et kui Rafah’ kukub, langeb ka Gaza, kuid „tegelikkus on täpselt vastupidine“.

„Ainult Hamasi sõjalise tugipunkti kukutades Rafah’s vabanevad palestiinlased mõrvarliku terrorirežiimi haardest ning tee rahu ja õitsenguni võib lõpuks olla sillutatud,“ selgitas ta.

Iisrael alustas rünnakuid Rafah’ piirkonnas 11 päeva tagasi, olenemata sellest, et ÜRO ja teised hoiatasid ohu eest tsiviilelanikele. Rafah’st, mis pakkus varasemalt ümberasustatud palestiinlastele varjupaika, on nüüdseks põgenenud enam kui 630 000 inimest, teatas ÜRO.

Iisraeli sõnul on pealetung Rafah’le vajalik, et hävitada seal baseeruvad viimased Hamasi võitlejad ja päästa umbes 130 Iisraeli pantvangi.