Mis rikub meie seedetrakti mikrobioomi tasakaalu?

Antibiootikumid toimivad pärssivalt kõigile seedetraktis elavatele bakteritele, hoolimata sellest, kas nad on kahjulikud või kasulikud. Selle tõttu on pärast antibiootikumiravi soolestiku mikrobioomi tasakaal tugevasti häiritud.

Ebatervislik, ühekülgne toitumine. Meie sooltes elavatele „headele“ bakteritele ei meeldi see, kui me tarbime liiga palju rasvast liha, kondiitritooteid ja rämpstoitu. Samas sobib kasulikele bakteritele väga hästi kiudaineterikas toit, mis toetab nende paljunemist.

Reisimine. Reisimisega seotud stress, ajavööndite muutumine ja kohalike roogade söömine ning vedelikupuudus võivad tugevasti häirida mikrobioomi tasakaalu ja soodustada kahjulike bakterite vohamist. Erinevate negatiivsete faktorite koosmõjul tekibki paljudele inimestele tuttav, äärmiselt ebameeldiv reisi-kõhulahtisus.

Alkohol. Laias laastus võib öelda, et alkohol (eriti suuremates kogustes) mõjub seedetrakti mikrobioomi kahjustavalt. Ainsaks erandiks on väiksemad kogused punast veini, milles sisalduvad polüfenoolid võivad soolestiku headele bakteritele soodsalt mõjuda.

Suitsetamine mõjub negatiivselt meie keha kõigile elunditele ja erandiks ei ole ka seedetrakt. Uuringud näitavad, et juba üheksa nädalat pärast suitsetamise mahajätmist on seedetrakti mikrobioomi mitmekesisus oluliselt paranenud.

Vähene liikumine. Mida vähem kehalist aktiivsust, seda vähem on meie seedetraktis „häid“ baktereid. On teada, et piisav ja regulaarne kehaline tegevus toetab mitmete kasulike mikroorganismide, näiteks bifidobakterite kasvu meie soolestikus.

Stress. Üllataval kombel võib tugev stress mõjutada negatiivselt ka meie soolestiku mikrobioomi, soodustades mõnede kahjulike bakterite, näiteks Clostridium’i kasvu soolestikus ja pärssides samal ajal kasulikke piimhappebaktereid.

Kuidas valida sobivaim probiootikum?

Apteekides on saadaval suur hulk erinevaid probiootikume, mis erinevad neis sisalduvate bakteritüvede ja toime efektiivsuse poolest. Hea ja efektiivne probiootiline preparaat peaks vastama järgnevatele nõuetele:

  • Probiootilised bakterid peaksid olema kaitstud maohappe ja sapphapete lagundava mõju eest (maohappekindel kapsel).

  • Probiootikum peaks sisaldama suurema arvu erinevaid kasulike bakterite tüvesid. Nende hulgas peaks olema kindlasti nii laktobatsille kui ka bifidobaktereid. Bakteritüvede mitmekesisus tagab kiirema ja tugevama mikrofloora tasakaalu taastava mõju.

  • Probiootilises preparaadis peaks sisalduma võimalikult suur arv elujõulisi kasulike bakterite rakke. Mida rohkem neid on, seda kiiremini nad sooles oma kasulikku mõju avaldavad.

  • Probiootiline toode peaks sisaldama ka heade bakterite kasvuks vajalikke toitaineid – prebiootikume.

Uus probiootikumide põlvkond: biokile-probiootikumid

Teadlastel on õnnestunud välja töötada täiesti uus põlvkond probiootikume. Need on niinimetatud biokile-probiootikumid, mis oma toime efektiivsuse poolest võivad tuua kaasa täieliku revolutsiooni probiootikumide hulgas. Biokile-probiootikume sisaldavad bakterikultuurid kasvatatakse juba tootmise ajal selliselt, nagu paikneksid nad soole limaskestal. Selle tõttu on kapslites sisalduv probiootiliste bakterite biokile oma struktuurilt ja omadustelt sarnane soolestikus oleva loomuliku kasulike bakterite kooslusega. Biokile-probiootikumil on tavaliste probiootiliste bakteritega võrreldes mitmeid eeliseid.

Biokile-probiootikumide ainsaks esindajaks Eestis on Biroxia, millel on võrreldes teiste probiootikumidega märksa kiirem ja tugevam mikrofloorat tasakaalustav mõju. Biroxia olulisteks eelisteks on ka tunduvalt parem vastupidavus maohappe ja sapphapete lagundavale toimele, parem vastupidavus antibiootikumidele ning tugevam pärssiv mõju kahjulikele bakteritele. Biroxia maohappekindlad kapslid sisaldavad 12 erinevat kasulike bakterite tüve ning prebiootikumina toimivaid fruktooligosahhariide.

Biroxia on saadaval apteekides üle Eesti, hetkel soodushinnaga SIIT ja Apotheka apteekides.

Biroxia

Jaga
Kommentaarid