„Kutsun kõiki Slovakkia erakondi ajutiselt peatama või oluliselt vähendama oma Euroopa Parlamendi valimiskampaaniat,“ ütles Pellegrini avalduses. Ta lisas, et Slovakkia peaks vältima „edasist vastasseisu“.

Pellegrini sõnum ei olnud vaid poliitikutele, vaid ka arvamusliidritele ja meediale. Ta nõudis, et poliitikud ei kasutaks Fico vastu sooritatud mõrvakatset poliitiliste punktide kogumiseks ja riigi polariseerumise edasiseks tugevdamiseks.

„Kui Slovakkia rahvas täna hädasti midagi vajab, siis see on vähemalt Slovakkia poliitilise esinduse põhiline konsensus. Ja kui mitte konsensus, siis vähemalt tsiviliseeritud arutelu,“ ütles ta.

Slovakkia järgmine president Pellegrini ja praegune president Zuzana Čaputová leppisid kokku, et kutsuvad peagi ühiselt presidendipaleesse kõik parlamendierakondade juhid.

„Oleme igasuguse vägivalla hukkamõistmisel täiesti ühel meelel. Eilne rünnak peaminister Robert Fico vastu on suur inimlik tragöödia, aga ka rünnak demokraatia vastu,“ ütles Čaputová.

Ta kirjeldas Robert Fico tulistamist kui individuaalset tegu, kuid lisas, et vastutus vihkamise eest ühiskonnas lasub kõigile kodanikele.

Siseminister Matúš Šutaj Eštok kinnitas täna, et Fico mõrvakatse oli poliitiliselt motiveeritud ja 71-aastane kahtlusalune ei ole ühegi radikaliseerunud poliitilise ühenduse liige.