Konverentsi osalejad saavad muuhulgas ülevaate noorte ootustest seksuaalharidusele ning erinevatest võimalustest, kuidas antud teemasid noortega tänapäevasemalt käsitleda. Muuhulgas saab Kogeda VR-lahendust „Armastuse emotsioonid“, osaleda e-viktoriinil ja orgasmilabori töötoas.

„Noorte kogemused on üle Eesti väga erinevad. On eesrindlikke spetsialiste koolides, kes seksuaaltervise teemasid laialdaselt arutavad, kuid ka neid, kes praktiliselt üldse mitte,“ rääkis haridusprogrammi projektijuht Kristel Jakobson-Pallo. Tema sõnul on oluline kaasata erinevad osapooli, kes noorega moel või teisel kokku puutuvad. Seda selleks, et leida viise, kuidas senisest paremini tänapäeva noorte ootustele vastata ja neid toetada eneseks kujunemise protsessis.

Konverentsi avasõnad keskenduvad küsimusele, mida iseendaks kasvamine tähendab ja mis tekitab noorele selle jaoks vajaliku keskkonna. Teises paneelis arutletakse inimeseõpetusest ja seksuaalharidusest läbi noorte silmade.

Osaleda saab viies praktilistes töötoas. Politseikapten Maarja Punak räägib interneti ohtudest seksuaalharidusele. „Seksuaalteadlikkus peaks olema kooli ja kodu koostöö – kui lood jõuavad meieni, on juba väga halvasti. Noored ei pruugi seksi teemal nõu küsides olla allikakriitilised ning võivad sattuda suhtlusesse pahatahtlike inimestega, kes annavad tervisele ohtlikke soovitusi või naeruvääristavad neid – halvimal juhul vestlevad nad pedofiiliga“ rääkis Punak. „Meile on teada, et valede kavatsustega inimesed käivad nendes foorumites, sest veebis suheldes on kerge esineda kellegi teisena“ lisas ta.

Paneelarutelusid viivad läbi kasvatuspsühholoog Merilin Mandel, inimeseõpetuse ühingu juhatuse liige Silja Piir, Kärdla kooli direktor Margit Kagadze ja noorsootöö spetsialist Markos Parve. Arutelu modereerib täiskasvanute koolitaja Trine Tamm. Oma magistritööd tutvustab Katriin Kütt-Oad, milles ta uuris noorte ootusi ja arusaamasid seksuaalharidusest.

Seksuaalhariduse kuldvillaku viib läbi Tartu Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi 12. klassi õpilane Kaili Laasik, kes viis noortega läbi uuringu seksuaalteadlikkusest õpilaste seksuaalsusega seotud küsimustest perekonnaõpetuse näitel. Tulemustes leidis Laasik, et suurim probleem on, et Eesti koolides ei räägi õpetajad seksuaaltervisest avatult ja sama on kodus. Sarnaselt Punakule toob ka Laasik välja interneti ohud noorte seksuaalteadlikuse kujundamisel.

VR-lahendust „Armastuse emotsioonid“ ja e-viktoriinide keskkonda tutvustab Tartu Ülikooli teaduskool, mida saavad kõik töötoas osalejad läbi proovida. Eesti arstiteadusüliõpilaste selts annab töötoa orgasmilaborist (neljast kaks töötuba on inglise keeles).

Kokku on Eesti Rahva Muuseumis üle saja noorega töötava spetsialisti Eestist, Malatalt ja Tšehhist. Konverentsi tõmbab kokku rahvusvahelistel praktikatel põhinev võrdlus Malta, Eesti ja Tšehhiga teemal: väljakutsed inimeseõpetuse ja seksuaaltervisega seotud teemade käsitlemisel. Tutvu programmiga siin.

Noortele suunatud haridusprogramm „Esimene suudlus“ on osa „Suudleva Tartu“ projektist, mis kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi. Projekti toetab Erasmus+ ja Euroopa solidaarsuskorpuse agentuur Erasmus+ programmist.

Jaga
Kommentaarid