Mitmel pool Euroopas on põllumehed viimastel kuudel protestinud Ukrainast pärit odavate toiduainete impordi ja ELi rohelise kokkuleppega kehtestatud piirangute vastu, vahendab Reuters.

Põllumeestega ühinesid ka protesti korraldanud ametiühingu Solidaarsus teised esindajad, nagu kaevurid ja autotööstuse töötajad.

„Ainus, milleks see hea on, on prügikasti viskamine,“ kommenteeris pensionil talupidaja Wieslaw Czerwinski ELi rohelist kokkulepet.

„See tõstab tootmiskulusid, tõstab iga päev kulusid, küttekulusid, energiakulusid,“ lisas ta.

Samuti võtsid meeleavaldusest osa eelmise Poola valitsuse poliitikud, kes süüdistavad Donald Tuski administratsiooni Brüsselile järeleandmises.

Tuski valitsus on lükanud nende väited ümber, öeldes, et eelmine valitsus kahjustas Poola suhteid lääneliitlastega, kuid ei võtnud kasutusele meetmeid põllumajanduse aitamiseks.

EL ja Poola valitsus on juba teinud põllumeestele järeleandmisi. Võimud on teatanud, et annavad põllumeestele 2,1 miljardit zlotti (487 miljonit eurot) toetust, et kompenseerida madalaid teraviljahindu. Põllumeeste sõnul pole see summa siiski piisav.

Eelmisel kuul otsustasid Poola põllumehed avada piiriületuspunktid Ukrainaga, tühistades kuid kestnud blokaadi, mis kahjustas kahepoolseid suhteid ja mõjus negatiivselt Ukraina kaubandusele.